Dieseltjuvar döms – men frias för att ha försökt köra på polisman

Tre män försökte stjäla diesel från en lastbil vid ett företag i Kalmar. En polisman konfronterade tjuvarna och sa i förhör att han nästan påkörd. Männen åtalades för stöld och föraren var även misstänkt för försök till grov misshandel. Nu har domen fallit.
Publicerad 11 juli 2021 • Uppdaterad 12 juli 2021
Foto: Ur polisens förundersökning

Det var den 18 juni som händelsen skedde. Via övervakningsbilder sågs tre män vara i full fart med att slanga diesel från en lastbil på ett företags område i Kalmar. Polis larmades till platsen. Först dit var en ensam polisman som konfronterade männen.

”När jag var utanför bilen backade föraren och kör sedan framåt mot mig, jag fick hoppa åt sidan för att inte bli påkörd. Efter att föraren försökt att köra på mig körde han in i ett lastbilsflak. Jag sprang då fram och slet upp förardörren, när jag försökte slita ut föraren la han i backen och backade 4-5 meter med mig hängandes halvt utanför bilen innan han stannade”, sa polismannen i förhör.

Därefter lyckades polismannen gripa föraren. En gärningsmännen flydde men hittades gömd i en buske av polishund. Den tredje gärningsmannen låg gömd i bilen.

Tingsrätten dömer de tre männen för stöld. Men föraren frias gällande försök till grov misshandel.

Tingsrätten menar att polismannen på ett trovärdigt sätt har beskrivit förhållandena på platsen och hur bilen fördes. Men tingsrätten anser att sett till förhållandena på platsen och att det rörde sig om en lägre hastighet kunde polismannen undvika påkörning relativt enkelt. Dessutom saknas det anledning att ifrågasätta förarens uppgift om att han såg polismannen och endast försökte passera för att fly platsen.

Påföljden för två av männen blir villkorlig dom. Föraren döms till två månaders fängelse på grund av återfall i liknande brottslighet, 2018 dömdes han nämligen för två fall av grov stöld. Alla tre ska solidariskt betala skadestånd på 12 930 kronor till företaget.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.