Annons

Dom mot Theodor Engström överklagas inte

Kammaråklagare Henrik Olin har beslutat att inte överklaga Gotlands tingsrätts dom om mordet under Almedalsveckan, där Kalmarbördiga Theodor Engström knivhögg psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds.
Publicerad 23 december 2022
Åklagarmyndigheten
ÅklagarmyndighetenFoto: Mostphotos

Domen mot Theodor Engström, som för 17 dagar sedan dömdes för förberedelse till terroristbrott och mord efter mordet under Almedalsveckan, överklagas inte. Det meddelar kammaråklagare Henrik Olin.

– Jag kan konstatera att Gotlands tingsrätt i sin dom bifallit åtalet och rubriceringen förberedelse till terroristbrott, men inte bedömt det fullbordade mordet som terroristbrott. Tingsrättens argumentation är tydlig; mord på en högre tjänsteman under den så kallade politikerveckan i Almedalen riskerar inte att leda till en sådan allvarlig skada på Sverige som krävs för att det ska utgöra ett terroristbrott, säger Olin i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Annons

I sin dom mot Engström kunde Gotlands tingsrätt inte fastställa att mordet på Wieselgren kunde klassas som ett terroristbrott som Engström stod åtalad för. I sitt utlåtande skriver de bland annat följande:

”Trots Ing-Marie Wieselgrens omvittnat stora kunskaper och starka ställning inom psykiatrin anser tingsrätten därför inte att hennes position som nationell samordnare inom SKR är sådan att den i sig medför att mordet på henne allvarligt har kunnat skada Sverige. Gärningen kan därmed inte klassificeras som terroristbrott endast på denna grund”.

– Däremot skulle ett mord på en partiledare under samma förutsättningar leda till risk för sådan allvarlig skada. Det är en bedömning av ett tidigare oprövat område som jag efter noggrann eftertanke kan acceptera. Dessutom kan jag konstatera att prejudikatvärdet av en eventuell hovrättsdom torde vara relativt begränsat då varje brottsmisstanke kring tänkbar terroristbrottslighet är unik, säger Henrik Olin i samma pressmeddelande.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons