Annons

Dystert rekord: Flest dödsskjutningar under 2022

Under 2022 har fler antal dödsskjutningar skett i landet än tidigare rekordåret 2020, då 47 personer sköts ihjäl.
Tre av dessa har skett i Kalmar i år, något som skakade en hel stad.
Publicerad 28 december 2022
”Polisen i Kalmar behöver nu stöd och uppbackning från övriga delar av landet”, skrev kommunalstyrelsens ordförande Johan Persson (S) efter en dödsskjutning i Funkabo i våras.
”Polisen i Kalmar behöver nu stöd och uppbackning från övriga delar av landet”, skrev kommunalstyrelsens ordförande Johan Persson (S) efter en dödsskjutning i Funkabo i våras.Foto: Agnes Aronsson

60 stycken dödsskjutningar har skett hittills i år och därmed blir 2022 rekordår för skjutvåldet, sedan statistiken började föras 2016. Under 2021 låg siffran på 46 stycken, visar polisens statistik.

I höstas, när siffran låg på 48 dödsskjutningar, varnade rikspolischef Anders Thornberg att siffran kunde landa på 60 dödsskjutningar om det fortsatte i samma takt. Vilket det också gjorde.

Annons

Tre av dessa 60 dödsskjutningar har skett i Kalmar i år.

”Polisen i Kalmar behöver nu stöd och uppbackning från övriga delar av landet. Denna våldsspiral måste brytas och då måste resurser tillföras”, skrev kommunalstyrelsens ordförande Johan Persson (S) efter en dödsskjutning i Funkabo i våras.

Det var den 11 februari i år som Kalmarborna vaknade av nyheten att en första dödsskjutning hade skett - mitt i centrala Kalmar. En man i 20-årsåldern avled till följd av skottskador i huvudet.

En tidig morgon i februari skjöts en man ihjäl på Kattrumpan.
En tidig morgon i februari skjöts en man ihjäl på Kattrumpan.Foto: Agnes Aronsson

Bara en månad senare skjuts en man i 25-årsåldern ihjäl på Ängö och en upptrappad konflikt blir ett faktum:

– Det har varit ovanligt många händelsen av det här slaget senaste tiden i Kalmar, sa Evelina Olsson, presstalesperson vid ledningscentralen i Malmö efter händelsen.

Den senaste dödsskjutningen inträffade i närheten av Funkaboskolan i våras, där en ung kille hittades ihjälskjuten. För mordet har sammanlagt fem personer suttit häktade. I november var samtliga släppta på fri fot.

Under 2022 har även flera skottlossningar skett i Kalmar. Så sent som den 18 december sköts en tonårspojke utanför Coop i Norrliden. Pojken skadades allvarligt, men överlevde.

Ett stort område kring brottsplatsen spärrades av på söndagskvällen den 18 december.
Ett stort område kring brottsplatsen spärrades av på söndagskvällen den 18 december.Foto: Linus Gunnarsson

Polisens statistik uppdateras månadsvis och är preliminär, det vill säga att den kan ändras i efterhand.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons