Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Efter odlingslottsdispyten – nytt avtal presenteras

Odlingslotternas hyresgäster och Kalmar kommun träffades tidigare i år för ett samtal. Nu presenteras ett nytt avtal.

Det har under året varit en het diskussion angående odlingslotterna i Kalmar. Kommunen gick först ut med att majoriteten av Kalmars odlingslotter användes felaktigt, främst genom att man har haft byggnader och föremål som bröt mot avtalet. Kommunen hotade med att säga upp avtalet om man inte rev sin olovliga byggnad.

Foto: Wilhelm Nilsson

Flera hyresgäster protesterade mot kommunens krav och ansåg att avtalen inte var moderniserade.

– Det är klart att man ska kunna hänga med i trenderna genom att kunna få ha ett växthus. Inte för sakens skull, utan för att vissa odlingar trivs bättre där, sa en av hyresgästerna till KalmarPosten efter kommunens kravbrev.

Kalmar Kommun och odlingslotternas hyresgäster träffades för att diskutera frågan. Efter samtalen har nu ett nytt förslag på avtal för att hyra odlingslott tagits fram.

Det nya avtalet innehåller tydligare regler för hur en odlingslott ska skötas och vilket ansvar som ligger på Kalmar kommun och vilket ansvar den som hyr odlingslotten har.

Här är några exempel från riktlinjerna:

  • Minst 50 procent av odlingslottens totala yta ska användas till odling.
  • Träd, häckar eller buskar får inte växa ut över gångar eller in på en annan odlingslott.
  • Du får använda en grill på din odlingslott. Det är förbjudet att göra upp eld på marken, både på och utanför odlingslotten, och att bygga en fast grill på området.
  • Du får ha trädgårdsmöbler på din odlingslott.
  • Kalmar kommun ansvarar för regelbunden skötsel av de allmänna ytorna på odlingslottsområdena och naturen runt omkring.
  • Kalmar kommun besiktigar odlingslotterna varje år.
  • Kalmar kommun står för påfyllning av jord eller fräsning av lotterna en gång vartannat år.

Angående byggregler så säger kommunen att inga nya byggnader får byggas med undantag för en redskapsbod som högst får vara två kvadratmeter stor och höjden 1,9 meter. För att kunna bygga annat på området behöver nya detaljplaner tas fram. Det är enligt kommunen ett omfattande arbete, men man överväger att börja med det.

Målet är att det nya avtalet ska börja gälla från och med april 2021.

Läs mer