GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Efter passkaoset – nu krävs e-legitimation för tidsbokning

Många svenskar har fått vänta länge eller åka långväga för att få tag i pass. Nu inför Polismyndigheten ändringar.
Publicerad 19 april 2022
Foto: NIC72/Mostphotos

Från och med tisdagen den 19 april, klockan 22, kommer det krävas e-legitimation för att boka tid för ansökan om pass och nationell id-kort.

– Identifiering med hjälp av e-legitimation gör bokningarna ännu mer personliga. Samtidigt skapar det förutsättningar för polismyndigheten att i framtiden införa andra tekniska lösningar för att få ett ännu bättre system för köer och eventuella prioriteringar, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass, till polisens hemsida.

Om man saknar e-legitimation kan man använda sig av ett ombud eller ringa 114 14.

– Vi har upprättat ett särskilt knappval för de som ringer 114 14 och de hamnar då i en särskild kö för att få en tid för ansökan om pass, säger Per Engström.

Samtidigt vill polisen skicka med en varning om att bedragare kan försöka ta tillfället i akt.

”Polisen kommer aldrig ringa dig och be dig använda e-legitimation. Om någon ringer och säger att de är från polisen och ber dig identifiera dig med e-legitimation – lägg på luren”, skriver polisen på sin hemsida.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.