GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Efter salmonellautbrottet hos Cedergrens – människor tros ha smittats

Efter salmonellasmittan på CA Cedergren i Mönsterås tror Livsmedelsverket att flera personer insjuknat efter att ha ätit äggen, det säger man i en intervju med Barometern.
Publicerad 12 januari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Jordbruksverket har sedan tidigare beslutat att cirka 165 000 värphöns ska avlivas på CA Cedergren efter ett salmonellautbrott i ett stall på gården. Bland annat Coop, Axfood och Ica har återkallat ägg som producerats hos Cedergrens.

– Vi har anledning att tro att det finns sådana fall baserat på det vi har fått reda på från privatpersoner som har hört av sig till oss. Det här kommer Folkhälsomyndigheten veta mer om i detalj framöver, allteftersom de får in isolat från sjuka personer som sedan kan jämföras med isolat från stallet på anläggningen, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till Barometern.

Salmonella är en magsjukdom med symtom som diarré, magsmärtor och feber. I vissa fall kan den som smittats behöva sjukvård.

Som konsument finns det däremot ingen anledning att oroa sig för att äggen man köper i butik idag ska leda till salmonellasmitta, enligt Mats Lindblad, då de berörda äggen redan ska vara återkallade. Alla ägg som återkallas går till destruktion.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.