GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elever fick testa på vårdarbete – ska locka fler till arbete

Elever från årskurs åtta i länet får under två veckor testa på hur det kan vara att jobba inom vård och omsorg. Allt för att locka fler unga till att arbeta inom vården.
– Det känns bra att få lära sig något nytt, säger eleven Emmy Sehler, 14.
Kalmar • Publicerad 22 januari 2023
Emmy Sehler, 14, och Malcolm Magnusson, 14, var på plats med sin skola för att lära sig mer om vårdarbete.
Emmy Sehler, 14, och Malcolm Magnusson, 14, var på plats med sin skola för att lära sig mer om vårdarbete.Foto: Linn Svensson

För att locka fler unga till gymnasieprogrammet Vård- och omsorg satsar nu Vård- och omsorgscollege på en upplevelseverkstad för elever i årskurs åtta. Allt för att väcka intresse för arbetet hos yngre elever – eller så ett frö, som Annika Karlsson, ordförande på Vård- och omsorgscollege i södra Kalmar län , säger.

– Vi arbetar bland annat med att öka intresset för vård- och omsorgsprogrammet. Nu vänder vi oss till årskurs åttor och hela sex stycken kommuner från länet är med och deltar i vår upplevelseverkstad här på sjukhuset. De ska få uppleva hur det kan vara att arbeta inom vården, säger Annika Karlsson.

– Vi tycker att vård och omsorg kommer lite i skymundan från andra yrken. Vi vill lyfta yrket i sig. Då kan vi få ungdomar till att satsa på omsorgsprogram. Söktrycket är inte lika stort som det var förut, säger Annika.

Annika Karlsson, ordförande på Vård- och omsorgscollege.
Annika Karlsson, ordförande på Vård- och omsorgscollege.Foto: Linn Svensson

Upplevelseverkstaden pågår i två veckor där skolor från Torsås, Kalmar, Emmaboda, Mörbylånga och Borgholm medverkar. Projektet kommer även genomföras i Oskarshamn.

Två elever som fått testa på arbetsmoment är 14-åriga Emmy Sehler och Malcolm Magnusson från Västra Skolan i Kalmar:

– Det känns bra att få lära sig något nytt och få veta om vad de (personal inom vården) gör, säger eleven Emmy Sehler.

– Det är roligt att få vara här. Vi har testat på hjärt-lungräddning och fått lära oss om synskador, säger eleven Malcolm Magnusson.

Förutom eleverna från Västra Skolan så var också elever från vård- och omsorgsprogrammet från Jenny Nyström på plats inne på kompetenscentrum när KalmarPosten hälsade på. Även undersköterskor från kommunen och regionen visade eleverna runt till olika stationer.

– Det är inte meningen att vi ska stå och informera, eleverna måste få uppleva. Vi har en station där de bland annat får testa på venprovstagning på gummiarmar, HLR och säkra lyft, säger Annika.

Elever från vård-och omsorgsprogrammet var på plats när KalmarPosten besökte upplevelseverkstaden. Här visar de hur man gör Heimlich manöver.
Elever från vård-och omsorgsprogrammet var på plats när KalmarPosten besökte upplevelseverkstaden. Här visar de hur man gör Heimlich manöver.Foto: Linn Svensson

Hur upplever eleverna projektet tror du?

– De tycker att det är jättekul. Innan har man kanske valt ut elever som är intresserade av vård och omsorg till att få testa på yrket, men det vill inte vi. Vi vill att hela klassen ska få testa på. Det har varit lyckat.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.