GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elever från Ölands folkhögskola sätter upp pjäs på Kalmar teater: ”Riktig Shakespeare-aura”

På fredag den 9 april har Scenskolans uppsättning av Romeo och Julia premiär. Repetitionerna pågår för fullt inne på Kalmar teater och nu är eleverna redo att visa upp sitt hårda arbete.
Kalmar/Öland • Publicerad 5 april 2022
Hela gänget från scenkonstskolan på Ölands folkhögskola.
Hela gänget från scenkonstskolan på Ölands folkhögskola.Foto: Hedda Ottestam

Till en början är det kolsvart inne på Kalmar teater. Plötsligt lyser två fönster på vardera sida av lokalen upp och ut tittar två figurer klädda i gammaldags kostymer. Därefter springer ett tiotal människor ut på scen från alla håll och kanter. De skriker på varandra och kastar svordomar åt höger och vänster. Kalmar teater har förvandlats till staden Verona i Italien och Scenkonstskolans uppsättning av Romeo och Juliet har precis börjat.

Ellen Yngwe.
Ellen Yngwe.Foto: Hedda Ottestam

– Vi vill att man ska bli förvånad och inte bara lyfta fram att det är en romantisk historia. Man ska få se hela Verona som en våldsam värld. Romeo och Juliet blir symboler för att välja en annan väg, en fredlig väg, säger Matilda Wickström.

– Folk släpper lite på det när vi improviserar, därför blev det lite svordomar nu precis, men tanken är att vi använder Shakespeares ord till punkt och pricka, säger Sonja Bogren.

Just att föreställningen sätts upp i Kalmar teater är eleverna väldigt nöjda med.

– Publiken går in i en viss sinnesstämning när de går in här, till skillnad från på andra ställen där man kanske kan vara lite skeptisk först. När man kommer hit vet man precis vad man har att vänta sig och man har den här vackra salen helt redo, säger Erika Willebrand.

Matilda Wickström, Sonja Bogren, Ellen Yngwe och Erika Willebrand.
Matilda Wickström, Sonja Bogren, Ellen Yngwe och Erika Willebrand.Foto: Hedda Ottestam

– Det finns många förväntningar på just Romeo och Juliet. Men samtidigt kan man verkligen lita på historien och att den är stark i sig. Man kan lita på Shakespeares text och veta att det inte finns någon tvekan om att den är bra. Just Kalmar teater har en riktig Shakespeare-aura också, så det passar väldigt bra, säger Ellen Yngwe.

De är totalt 12 elever som går den ettåriga utbildningen i scenkonst på Ölands folkhögskola. Tillsammans har de skapat scenografi, komponerat musik och valt ut ljus till pjäsen. Det här är det största de gjort hittills och det avslutande projektet för utbildningen.

Brunnen som står mitt på scenen har elever från Konstskolan bidragit med.
Brunnen som står mitt på scenen har elever från Konstskolan bidragit med.Foto: Hedda Ottestam

– Jag tror inte folk riktigt förstår omfattningen av vad vi gjort. Det är mycket mer professionellt än på gymnasiet och vi har haft mycket tid på oss och jobbat med det här hela dagarna, säger Matilda.

När KalmarPosten hälsar på är eleverna inne på sin andra dag av repetition inför premiären på fredag den 9 april. De har haft totalt sex veckor på sig att sätta upp pjäsen.

– Det är vår sista föreställning tillsammans så det känns lite nostalgiskt nästan. Det har varit väldigt kul att vara så fokuserad på ett projekt. Man lever verkligen i nuet med teater och kopplar bort omvärlden, säger Erika.

– Sen ska det bli så kul att få publik. Det blir en helt annan sak än att bara repetera, säger Matilda.

Biljetter går att köpa via Scenkonstskolans sociala medier.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.