Elever intar isen: ”Det är roligt när det går fort”

Elever från gymnasiesärskolan på Jenny Nyström i Kalmar har sedan i höstas snörat på sig sina skridskor och tagit fram hockeyklubban på sina idrottslektioner. Något som har uppskattats bland både elever och lärare.
– Det är roligt när det går fort och när man kan snurra runt, säger eleven Isaac Bengtsson.
Publicerad 18 december 2022
Eleverna Nils Forsberg, Hugo Jonsson, Isaac Bengtsson ihop med idrottsläraren Michael Sjöstrand.
Eleverna Nils Forsberg, Hugo Jonsson, Isaac Bengtsson ihop med idrottsläraren Michael Sjöstrand.Foto: Linn Svensson

Projektet med att ungdomarna ska kunna få komma ut på isen, trots funktionsvariationer, är ett samarbete mellan Jenny Nyströmskolan och Kalmar konståkningsklubb.

– Jag tycker om att åka skridskor, säger eleven Nils Forsberg som dagen till ära bar favoritlaget Kalmar HC:s matchtröja signerad av laget.

Projektet har pågått sedan 2014 och är mycket populärt bland eleverna, som under december längtar efter att få flytta idrotten från hallen på skolan ut till isen. Michael Sjöstrand är idrottslärare på gymnasiesärskolan och har i tre år tagit eleverna med ut på isen.

Foto: Linn Svensson

– Det betyder jättemycket för oss, man ser ju att elever som kanske inte kan åka skridskor utan hjälpmedel lyser upp och inte vill gå härifrån, säger Michael.

Ja, ishallen är anpassad efter olika funktionsvariationer. Taket i hallen är utrustad med selar som spänns fast i den som vill testa på att åka skridskor och som kan ha det svårt med gången.

– Det är otroligt bra att det finns hjälpmedel, det är bra så att man inte ramlar, säger Michael samtidigt som han pekar på en elev och fortsätter:

– En del tycker det är ett bra stöd för att åka, medan andra tycker det är roligt att bara lyfta upp skridskorna och flyga som en karusell runt i hallen, säger Michael och skrattar.

Foto: Linn Svensson

Förutom selar som hjälpmedel så har skolan nu köpt in en egen pulka till rörelsehindrade Isaac; som äntligen också kan få testa på att åka, efter att ha fått kolla på sina klasskompisar.

Och det är en glad Isaac som får testa på att åka på isen:

– Det är roligt när det går fort och när man kan snurra runt, säger han samtidigt som Michael står beredd att knuffa på.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.