Elever levde stenåldern: ”Inga telefoner här”

Solen lyser över den lätta dimman som ligger över Norrlidsbadet i Kalmar. Känslan är mystisk och det känns om att någonting är på gång. Visst är det så. För den här morgonen ska tredjeklassarna få åka bakåt i tiden. Häng med till stenåldern!
Publicerad 11 oktober 2020
Årskurs 3-eleverna fick lägga telefonen åt sidan. I stället roade de sig med bågskytte, musik, matlagning och slöjd.
Årskurs 3-eleverna fick lägga telefonen åt sidan. I stället roade de sig med bågskytte, musik, matlagning och slöjd.Foto: Wilhelm Nilsson

Eleverna från Kalmarsundsskolan kommer springandes. De utstrålar glädje, energi och förväntan. Nyss har de fått berättat för sig att den här skoldagen ska spenderas på det vis som människorna gjorde förr i tiden. Det betyder att mobiltelefonerna skall läggas undan. I stället ska barnen få roa sig med att skjuta pilbåge, tillverka egna brummor, spela musik samt äta och laga mat på ett stenålders vis.

Kanske känner du igen dig när du hör om vad som ska hända. Projektet har nämligen genomförts i hela Kalmar län sedan 1985 i en regi av Kalmar läns museum. Tanken är att skolelverna ska få en djupare förståelse av vår historia.

– När vi diskuterar saker som ligger i vår nutid är det enkelt att förstå sammanhanget. Så blir det inte när vi pratar om historia. Man måste nästan vara på plats för att förstå, och det kan vi ju inte göra. Bästa sättet är därför att hålla en praktisk undervisning för eleverna, säger arkeologen Johan Thulin.

Egentligen ska barnen vara klädda i typiska stenålderskläder. I dessa tider har det skippats och barnen får i stället ta på sig varsin mössa som ska symbolisera modet från den här tiden. Olle Berglund står redo med mössan på och ska precis skjuta i väg en pil med den båge han har i andra handen.

– Det gäller att sikta och hålla ett bra grepp. Då träffar man oftast rätt, förklarar han.

Musiken på stenåldern utfördes i första hand med hjälp av en trumma.
Musiken på stenåldern utfördes i första hand med hjälp av en trumma.Foto: Wilhelm Nilsson

En bit bortåt står Teo Elmgren och Safira Ibragimova runt ett bord tillsammans med ett gäng klasskamrater. Strax efter elva blir det lunch. Då serveras det lax med färskost och bröd samt en fruktsoppa till dessert. Nu hänger det på gänget ifall det blir någon lunch till klassen. Teo och Safira skiner upp när de får se laxen.

Safira Ibragimova ser fram emot att få tillaga lax.
Safira Ibragimova ser fram emot att få tillaga lax.Foto: Wilhelm Nilsson

– Vi älskar fisk, uttrycker sig duon i mun på varandra.

Förmodligen äter de till vardags en annan typ av fisk, än den som tillagas på stenåldern. När ugnar ännu inte har kommit till världen får man i stället nyttja naturens tillgångar.

Slopa dagens servis. Här är det träkåpor som gäller.
Slopa dagens servis. Här är det träkåpor som gäller.Foto: Wilhelm Nilsson

– Först grävs en grop som passar laxens storlek. Därefter bäddar vi in laxen i näver och lägger på varma stenar som vi har värmt på brasan. Sedan lägger vi i laxen i gropen så att den tillagas. När det är dags att äta, serveras måltiden i träkåpor. Metallbestick? Det fanns inte på den här tiden, berättar Helen Andersson, pedagog på Kalmar läns museum.

KalmarPosten kan meddela att eleverna nu har återvänt till nutid och är berikade med kunskaper om stenåldern.

Glatt gäng tog sig till stenåldern och tillbaka.
Glatt gäng tog sig till stenåldern och tillbaka.Foto: Wilhelm Nilsson
Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.