GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elias, 17, drömmer om att jobba som cirkusartist på heltid: ”Alltid tyckt om clowner”

Många tonåringar kombinerar sina studier med jobb i matbutik eller på café. Men 17-åriga Elias Follin har hittat ett lite mer annorlunda extraknäck – som clownen Tito.
Publicerad 17 maj 2022
Elias Follin.
Elias Follin.Foto: Privat

Hur började du med cirkus?

– Jag var tre år gammal när jag gick på min första cirkus. Det var något speciellt med doften av popcorn, stämningen i cirkusen och alla artister på manegen som gjorde att jag blev intresserad. Sedan var jag och mamma på öppet hus på Kalmar kulturskola där jag sedan började gå på nycirkus när jag var sju år. Och nu år 2017-2022 har jag jobbat på Gröna Lund, Ölands Djurpark, Kalmar Stadsfest, Ölands Skördefest, Lindsdalsdagen och Malmköpings camping bland annat.

Vad är det som gjort att du hållit kvar intresset?

– Jag har alltid tyckt om clowner sedan jag var liten och satsat på det här väldigt mycket. Sedan började jag med jonglering för fem-sex år sedan. Då började jag med bollar, sedan ringar och för tre år sedan käglor.

Hur går det att kombinera jobbet med skolan?

– Utöver det skolplugg jag har så går mycket av min fritid åt att vara clown på barnkalas och evenemang där jag kan hyras in. Det har blivit så att jag bara fortsatt och försöker komma ut så mycket som möjligt för att folk ska hitta mig. På Kalmar stadsfest gjorde jag tre shower på en dag. Mina shower bygger jag upp själv, jag letar egen musik och blandar jonglering, clowneri och lite lättare magi. Jag har också gjort bokningar där jag kört eldshow, då sprutar jag eld och sådär. Jag är en cirkusartist med nästan allting kan man säga!

Fakta

Namn: Elias Follin

Ålder: Fyller 18 år i sommar

Bor: Smedby

Yrke: Clown och cirkusartist under namnet ”Clownen Tito”

Hemsida: https://clowntito.webnode.se/

Har du jobbat på någon cirkus också eller bara med egna shower?

– År 2016 träffade jag en cirkus som en tysk familj hade satt upp i Smedby. Den bestod bara av deras familj och fem hästar. Jag kom dit en dag, hjälpte till och grejade med tältet lite. Och sedan åren 2018, 2019 och 2020 så fick jag följa jag med dem i cirkusen. Vi åkte från Lindsdal till Nybro och uppträdde, och år 2020 åkte vi från Blomstermåla till Emmaboda. Redan första dagen på sommarlovet åkte jag till cirkusen och var där 2,5 månader. I sommar ska jag komma tillbaka igen.

Vill du jobba med cirkus i framtiden också?

– Det är det jag kommer satsa på. Min dröm är att bli cirkusartist.

Har du någon drömshow?

– Jag skulle vilja komma till International Circus Festival of Monte-Carlo. Det är en festival där cirkusartister från hela världen deltar och tävlar om priser.

Vad tycker vänner och familj om att du satsar på cirkusyrket?

– Ofta när vänner får reda på det så skrattar de och hånar mig, tyvärr. De förstår inte hur jobbigt och svårt det här livet är. Är du duktig kan du få jobb på världens bästa cirkusar, men jag har fått höra av folk att jag inte kommer komma någonstans. Men jag har kommit mycket längre än de trodde jag skulle göra.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.