Annons

Elräkningen väntas bli mångdubbel i januari: ”Kommer att blåsa dåligt”

Elräkningen för januari väntas bli mångdubbel jämfört med räkningen för december, rapporterar SVT Nyheter.
Svergie • Publicerad 5 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Hubert Elming/Mostphotos

Det är elbolaget God El som har räknat på hur mycket kommande vintermånader kan komma att kosta svenska hushåll.

Och enligt bolagets prognos så väntas hushållen i januari få elräkningar flera gånger större än i december.

Annons

– Fakturan nu i december, som avser novembers förbrukning, ligger på i genomsnitt 2 800 kronor för en normalvilla i södra Sverige. I januari kommer den att bli betydligt högre, säger Maria Erdmann, vd för God El, som räknat på hur elkostnaderna kan bli i vinter utifrån hur elterminer handlas på börsen nu, säger hon till SVT Nyheter.

Orsakerna till de höga elpriserna är flera, förklarar Erdmann. Rysslands invasion i Ukraina har gjort energimarknaden i Europa orolig. Därför går inte efterfrågan och utbud ihop. I sin tur har Frankrike problem med sina kärnkraftverk, och måste då importera el från Tyskland.

Tyskland och Sveriges elmarknad sitter ihop och behöver importera el.

Och här i Sverige där kärnkraftverket Ringhals 4 står stilla och kommer göra flera veckor i vinter ihop med att reaktorn Oskarshamn 3 står stilla i några veckor framöver gör att priserna påverkas i landet, konstaterar hon.

– Elpriser är väldigt väderstyrda, och prognosen för vintern är att den blir kall och torr, och att det kommer att blåsa dåligt, säger hon till kanalen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons