GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Emmie, 20, från Lindsdal kan vinna SM Unga Bagare 2022

Sju lyckliga finalister från hela landet står nu redo för att göra upp om att bli svensk mästare bland unga bagare 2022. En av dem är 20-åriga Emmie Jonsson från Lindsdal i Kalmar.
Publicerad 3 mars 2022
Emmie Jonsson från Lindsdal i Kalmar, tävlar i SM Unga Bagare 2022.
Emmie Jonsson från Lindsdal i Kalmar, tävlar i SM Unga Bagare 2022.Foto: Natalie Greppi

– Det är jättemycket nerver. Det känns också extremt roligt samtidigt som det är väldigt mycket press. Jag sätter press på mig själv för att jag vill att det ska gå så bra som möjligt och hittar alltid något som jag kan göra bättre.

Hur kom du in på bagaryrket?

– Jag har alltid bakat, men jag blev sugen på bagaryrket på riktigt när jag sökte in till gymnasiet och började på Jenny Nyströmsskolan där jag gick restaurang och livsmedel. 2020 tävlade jag i skol-SM för Jenny Nyström och jag och Marcus Bloch Westh kom etta i hela tävlingen och så fick jag individuellt SM-guld i tårta. Det gjorde mig ännu mer motiverad att fortsätta som bagare, säger Emmie Jonsson.

Finalen av Unga Bagare 2022 går av stapeln den 16 mars i Göteborg. De unga bagarna tävlar om den prestigefyllda SM-titeln samt en eftertraktad plats i Svenska Juniorbagarlandslaget.

Hur förbereder du dig?

– Om jag inte övar praktiskt så övar jag mentalt hela tiden, dygnet runt. Jag kommer på nya idéer, former, smaker, snabbare metoder och går igenom produkterna i huvudet, berättar Emmie.

Bagarna som tävlar ska baka enligt kategorierna matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd, och de har fem timmar på sig att bli färdiga med allt.

– Sedan är det massa regler som man måste förhålla sig till, men annars är det ganska fria händer, säger Emmie Jonsson.

Juryns jobb är att utse en vinnare bland de duktiga finalisterna, baserat på bakverkens hantverksmässiga höjd, goda smak, vackra utseende och bakmetoderna de skapats med. För att imponera på juryn och komma överst på prispallen krävs inte bara stor hantverksskicklighet och teknik, utan också kreativitet, smakprecision och nytänkande.

Vad tror du om dina chanser?

– Motståndarna är väldigt duktiga allihopa. Det kommer vara tufft, men jag har övat mycket och har ett starkt koncept och är säker på mina produkter. Jag hoppas att jag ändå har en god chans att ta hem vinsten.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag vill fortsätta utvecklas i min bakning och i min kreativitet. I framtiden vill jag gärna starta något eget.

Om Emmie Jonsson:

Ålder: 20 år

Kommer från: Lindsdal

Bor i: Mönsterås

Utbildning: Gick restaurang och livsmedelsprogrammet på Jenny Nyströmsskolan på gymnasiet och sedan ett år på yrkeshögskolan i Kristianstad där hon hade inriktningen bageri och konditori.

Jobbar på: Vamos Bistro och Bar i Kalmar

Aktuell som: Finalist i SM Unga Bagare 2022

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.