GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Emmie från Kalmar är finalist i Mack-SM: ”Hoppas på seger”

Snart ska landets trendigaste och godaste macka koras. Fem finalister från hela Sverige har valts ut för att delta, däribland Emmie Johnsson från Lindsdal.
Publicerad 29 oktober 2022
Emmie Jonsson och mackan hon tävlar med i Mack-SM. Surdegsbröd toppat med sallad, rosépepparkräm, friterade rotfrukter och rökt hjort tillsammans med pistage- och persiljepesto
Emmie Jonsson och mackan hon tävlar med i Mack-SM. Surdegsbröd toppat med sallad, rosépepparkräm, friterade rotfrukter och rökt hjort tillsammans med pistage- och persiljepestoFoto: Cornelia Jönsson

Ålder: 20 år

Kommer från: Lindsdal

Bor i: Mönsterås

Utbildning: Gick restaurang och livsmedelsprogrammet på Jenny Nyströmsskolan på gymnasiet och sedan ett år på yrkeshögskolan i Kristianstad där hon hade inriktningen bageri och konditori.

Jobbar på: Vamos Bistro och Bar i Kalmar och Stora Frögården på Öland

Aktuell som: Finalist i Mack-SM 2022

Instagram: @en.nypa.smak

Tävlingen går av stapeln under Bak- och Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 11 november. Arrangör är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. På bara 45 minuter ska finalisterna sätta ihop 20 stycken mackor efter ett egenkomponerat recept. Emmies macka har fått namnet ”Småland”.

– Jag har tagit inspiration från klassisk svensk husmanskost med sås, potatis och kött och gjort om detta så att det passar för en macka, så istället för stekt kött har jag rökt kött till exempel. Sedan lade jag till en twist så mackan inte blev för basic – en pistagenötspesto. Det är smaker jag är uppväxt med som passar bra tillsammans, säger Emmie Jonsson.

Hur har du förberett dig inför tävlingen?

– Jag jobbar för det mesta, men det är mycket i mitt jobb som jag kan ha användning av i tävlingen. Jag brukar slänga ihop mackan på jobbet när jag har tid. Sedan får se om vi kommer sälja den, det beror nog på hur det går!

Hur tror du det kommer gå?

– Det är blandade känslor. Antingen topp eller botten, jag har inget hum om hur domarna kan tänka eller tycka. Jag hoppas naturligtvis på seger men oavsett vad blir jag en erfarenhet rikare.

Är just mackor din specialitet?

– Det är en kombination av mina yrken, bagare och kock. Jag kan ta del av båda mina kompetenser på den biten.

Hur gör man en bra macka?

– Använd ett gott bröd och snåla inte med pålägget.

Vad äter du för mackor själv?

– Ibland blir det en basic ost- och skinkmacka men det händer att jag kryddar till det och tar rökt kött på eller en lite finare ost, kanske brie eller liknande.

Segraren i Mack-SM 2022 vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.