GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Emmies småländska macka knep silvermedalj under Mack-SM

Det blev till slut en silvermedalj för kalmariten Emmie Jonssons småländska macka som tävlade i Mack-SM i fredags. Med rökt hjort ihop med friterade rotfrukter på surdegsbröd charmade hon den tuffa juryn i Stockholm.
Kalmar • Publicerad 14 november 2022
Konditorn och kocken Emmie Jonsson från Lindsdal knep silvermedaljen när Mack-SM avgjordes i Stockholm.
Konditorn och kocken Emmie Jonsson från Lindsdal knep silvermedaljen när Mack-SM avgjordes i Stockholm.Foto: Sveriges bagare & konditorer

– En andraplats är bättre än vad jag hade förväntat mig, jag ju så nära. Men jag är glad. Det har varit en fantastisk upplevelse, säger Emmie Jonsson när KalmarPosten når henne efter det svenska mästerskapet.

Ja, man får vara nöjd ändå menar Emmie Jonsson som under fredagen tävlade med sin macka ”SMÅLAND” under Mack-SM i Stockholm som anordnades av Sveriges bagare & konditorer under fredagen. Med sig till Stockholm tog 20-åringen surdegsbröd, sallad, rosépepparkräm, friterade rotfrukter och rökt hjort ihop med pistage- och persiljepesto för att sätta ihop en macka som för Emmie betyder Småland.

Småland på en macka, om man frågar Emmie själv.
Småland på en macka, om man frågar Emmie själv.Foto: Privat

– Jag var så otroligt nervös innan och kunde inte sova någonting. Men när jag väl kom på plats och träffade de andra finalisterna så blev det bättre. Stämningen var på topp och vi kom nära varandra.

”Det ska alltid vara lokalt.”
Emmie Jonsson, konditor och kock.

Men de närproducerade ingredienserna tog henne inte hela vägen till guldet efter en tuff match där hon och finalisterna presenterade tjugo mackor för juryn, men det sätter inte käppar i hjulet för henne. Tvärtom så berättar hon att erfarenheten gjort henne mer sporrad.

– Det kommer vara en boost för mig till att utveckla nya smaker.

Kommer du att ställa upp igen?

– Det är ju varje år och har varit i 20 år, så man vet aldrig. Kan jag göra ett bättre bidrag än vad jag gjorde i år så kommer jag ställa upp.

Vad blir det för macka då?

– Jag måste ju bräcka mitt bidrag i år. Då tror jag att jag får tänka mer nytänk, men jag kommer inte släppa att det ska vara närproducerat och lokala råvaror. Det ska alltid vara lokalt.

Sugen på att göra Emmies småländska macka? Här kommer receptet!

”SMÅLAND” – Silvermedaljör i Mack-SM 2022.

Surdegsbröd

250 g surdeg

10 g jäst

550 g vatten

400 g vete

425 g grovmalet Vete

16 g salt

Tillvägagångssätt:

Blanda ihop surdeg, vatten, mjöl och jäst till en elastisk deg. Tillsätt sedan saltet och kör ytterligare en minut. Häll degen i en form och täck över den. Vänta i 15 minuter. Vik degen och täck över. Vänta i 30 minuter. Vik degen och ställ sedan in formen i kylen över natten. Dagen efter häller du degen på ett mjölat bord, dela degen på två och rundriv. Låt degen vila i 15 minuter.

Forma två limpor och placera på plåt. Låt dem jäsa till önskad storlek. Snitta limporna och sätt in dem i ugnen på 230 grader. i 40 minuter. Efter 10 minuter lufta och öppna spjället. Låt brödet svalna och skär sedan upp brödet i 20 stycken skivor. Stek brödet i smör i en panna på medelvärme.

Rosépepparkräm

600 g färskost

6 g mald rosepeppar

60 g rödvin

2 g salt

Tillvägagångssätt:

Väg upp alla ingredienser i en bunke. Rör samman till en jämn kräm. Häll krämen i en spritspåse.

Persiljepesto

67 g pistagenötter

70 g persilja

200 g rapsolja

5 g lime

2 g salt

65 g parmesan

Tillvägagångssätt:

Väg upp alla ingredienser och häll i mixern. Mixa till önskad konsistens. Häll upp i en spritspåse.

Friterade rotfrukter

120 g potatis

120 g rödbeta

Tillvägagångssätt:

Sätt fritösen på 175 grader. Tvätta rotfrukterna. Skär av botten. Mandolina i tunna skivor. Lägg på papper för att få bort överflödig vätska. När fritösen nått sin temperatur börjar fritera potatisen i ca 2 minuter. Häll över potatisen i en skål. Fritera sedan rödbetorna och upprepa processen.

Rökt hjort

600 g. Skiva hjortdetaljen i tunna skivor.

Pistagenötter

40 g. Hacka nötterna grovt.

Montera mackan

En skiva stekt bröd. Persiljepesto. Spenat. Rosépepparkräm. Rökt hjort. Friterade rotfrukter. Groddar. Hackade pistagenötter. Parmesan.

Tillvägagångssätt:

Bre på ett tunt lager av peston på brödet. Lägg spenaten uppe på. Spritsa på rosepeppar krämen. Vik ihop skivorna av den rökta hjorten och placera på mackan. Lägg på de friterade rotfrukterna. Toppa mackan med groddar. Strö över pistagenötterna och parmesanen.

Smaklig måltid!

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.