GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En 100 år gammal etsning med Kalmar slott berättar

Det gick mycket bra för den unge konstnären och grafikern Ernst Hällgren under 1910-talet. Han studerade vid Konsthögskolan och erhöll flera förnämliga erkännanden och priser samt representerades på den tidens mest framstående utställningar, såsom ”Svensk grafisk konst” på Valand i Göteborg år 1912 och ”Svensk grafik” på Konstakademin i Stockholm 1919.
Publicerad 24 juli 2021
Kalmar slott. Etsning av Ernst Hällgren.
Kalmar slott. Etsning av Ernst Hällgren.
Foto: Privat

Under det följande decenniet var Ernst Hällgren mycket produktiv. Han hade då flyttat till Kalmar och var verksam som teckningslärare vid en av stadens skolor. Under 1920-talet skapade Ernst Hällgren många vackra bilder med motiv från den anrika staden Kalmar.

Samtidigt växte två unga kalmariter upp i staden. Britta föddes 1918 och var dotter till skrot- och grosshandlaren K. G. Johansson och hans hustru Amy. Anders var två år äldre och son till bilhandlaren Sture Ekelund och hans maka Axelia.

Under 20-talet gick Britta och Anders i skolan, men redan under något av 30-talets inledande år fick Anders anställning vid en livsmedelsaffär i Ljungbyholm. Det var vid den tiden de två tonåringarna möttes och förälskade sig i varandra. Nästan varje vardag cyklade Britta från Kalmar mot Ljungbyholm för att möta Anders efter arbetsdagens slut.

Anders i uniform omkring år 1934.
Anders i uniform omkring år 1934.
Foto: Privat

Deras fäder bedrev sina respektive verksamheter i centrala Kalmar. Såväl bilfirman som skrotaffären var belägna på Kaggensgatan. KG:s grossistfirma i frukt och grönt höll till nere vid hamnen, på den så kallade Ölandsbron. Där hjälpte Britta ofta till på kontoret. Hon uträttade ärenden och skötte en del administrativt arbete, som till exempel att skriva följesedlar.

Britta studerade vidare på folkhögskola och en bit in på 30-talet gjorde Anders sin militärtjänstgöring på KA 2 i Karlskrona. Under tiden brevväxlade de två intensivt, och Anders lyckade oftast ta sig till Kalmar under lediga veckoslut och helger för att umgås med Britta. Tillsammans smidde de planer för en gemensam framtid.

Efter fullgjord värnplikt fick Anders anställning vid E. G. Lindgrens livsmedelsbutik, en av Kalmars mest ansedda mataffärer. Nu började han tjäna skapligt med pengar och kunde regelbundet sätta in några tior på banken.

På något sätt fick handlaren Bohlin i Ludvika höra talas om Anders och att han var skicklig i sitt arbete som butiksbiträde. Bohlin drev såväl en större livsmedelsbutik som en lunchrestaurang i centrala Ludvika. Nu sökte han en förste man till butiken och ett kassabiträde till matserveringen.

Britta vid sin bil, omkring år 1962.
Britta vid sin bil, omkring år 1962.
Foto: Privat

Anders och Britta nappade och fick anställningarna. Anders reste till Ludvika några månader innan Britta skulle ankomma. Han skaffade en liten lägenhet och köpte behövliga möbler och husgeråd. Även under denna tid brevväxlade Anders och Britta ivrigt. Anders berättade om sina inköp till bostaden och planer för fortsättningen.

Naturligtvis längtade de båda efter att få vara tillsammans, och Anders kände sig nog lite ensam i den nya staden. Troligen längtade han inte sällan hem till Kalmar.

Några år tidigare hade konstnären Ernst Hällgren av någon anledning flyttat till Ludvika och med sig hade han ett antal etsningar, varav flera med motiv från Kalmar.

Hällgren brukade handla sina matvaror i butiken där Anders börjat arbeta och när de båda kom i samspråk gick det upp för dem att de hade en gemensam och kär beröringspunkt, nämligen den vackra staden Kalmar.

Dagen därpå kom Hällgren åter till butiken och med sig hade han en inramad etsning föreställande Kalmar slott. Priset var kanske femton kronor, och Anders köpte den på stående fot. När Britta någon månad senare anlände till lägenheten i Ludvika hängde den vackra etsningen redan på väggen i vardagsrummet.

Tavlan följde sedan Britta och Anders genom hela livet. Etsningen hade sin givna plats i deras hem och påminde under alla år om hembygden och den kära staden Kalmar.

Rolf Ekelund, gästskribent och son till Britta och Anders Ekelund

Tidigare texter av Rolf Ekelund:

Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.