Annons

Enligt åtal: Man stal bil, tjuvtankade, transporterade stöldgods och skyller på okänd bekant

En man i 45-årsåldern står åtalad för ett flertal brott efter att ha blivit kontrollerad av polis i Kalmar. Bilen var nämligen tjuvkopplad och falskskyltad och innehöll stöldgods.
Publicerad 15 januari 2023
Vid tillfället då mannen greps.
Vid tillfället då mannen greps.Foto: Ur polisens förundersökning

Det var den 18 december förra året som en polispatrull reagerade på en liten röd bil som de mötte på Trångssundsvägen i Kalmar. De vände om och följde efter bilen som körde i hög fart mot Burger King på Ölandsleden. När polis anträffar bilen på parkeringen är föraren och passageraren borta.

Cirka 15 meter från bilen kommer en man och en kvinna gående. Polisen frågade om de sett någon springa från platsen, men de svarade att de inte visste någonting om vad som hänt. Mannen i sällskapet skulle senare visa sig vara den misstänkta gärningsmannen de letade efter.

Annons

I ett PM skriver polisen att när de kontrollerade bilen såg de att bilen var tjuvkopplad, att det låg två registreringsskyltar i bilen, en kanyl i dörrfacket, misstänkt stöldgods i bagaget – och en väska innehållandes ett tjänstekort med foto på mannen som tidigare gått förbi.

”Utifrån att id-handlingarna hittades i bilen tillsammans med de andra omständigheterna runt omkring så fattade jag beslut om att de båda skulle gripas misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel”, skriver en polisman i ett PM.

Vi ett senare skede får man även uppgifter om att en röd liten bil tankat bensin i Karlskrona och lämnat utan att betala. På en övervakningskamera på macken syns en man, väldigt lik den misstänkte, tanka bilen.

När man kontrollerade mannens telefon hittades två videoklipp som bedömdes relevanta för utredningen. Filmerna är nämligen tagna inifrån en bil där inredningen är mycket likt den bil som var stulen.

I förhör började mannen att förneka alla samtliga misstankar. Han säger att han satt bak i bilen och att han och kvinnan fick skjuts. När föraren såg polisen satte han fart och när de parkerade så sprang föraren iväg. Gällande övervakningskamerabilden vid tankningen säger mannen att han inte ser vem det är. Vid senare förhör erkänner han att det var han som tankat. Men han hade inte stulit bilen och bara kört den en bit i Karlskrona.

Mannen åtalas nu för tillgrepp av fortskaffningsmedel, märkesförfalskning, ringa stöld och två fall av häleri.

Han nekar till samtliga brott förutom ringa stöld.

Kvinnan nekade till inblandning och åtalas inte för brott.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons