Eric, 86, cyklar 2 mil om dagen

En operation av kranskärlen för 15 år sedan fick Eric Söderberg att börja cykla varje dag. ”Innan dess ägnade jag mig inte åt motion över huvud taget.” När juni 2020 summerades hade Eric räknat in hela 52 mil på cykelkontot.
KALMAR • Publicerad 31 juli 2020 • Uppdaterad 19 april 2021
Eric Söderberg, 86 år, kan alla Kalmars gator sedan han under ett år bestämde sig för att just cykla på stadens ALLA gator.
Eric Söderberg, 86 år, kan alla Kalmars gator sedan han under ett år bestämde sig för att just cykla på stadens ALLA gator.Foto: Sara Jonasson

– Jag fick kärlkramp för 15 år sedan och blev opererad för det. Efter det var jag ju frisk men fick börja motionera med sjukgymnastik under det följande halvåret. Sedan sa de till mig att jag fick sköta träningen själv.

Eric började cykla och satte upp en personlig målsättning att cykla en mil om dagen.

– Jag upptäckte att det gick ganska lätt. På en timme kommer jag långt, och nu i vår under corona så har jag utökat till två mil om dagen.

För de dagar då vädret ställer till det, har Eric och hans söner ordnat en lösning inomhus.

– Pojkarna gav mig en motionscykel så när det inte är väder att vara ute, cyklar jag inne. Och det är ju ganska tråkigt så min son Johan har gjort en hylla på cykeln där jag kan ha en bok medan jag trampar, då blir det både spännande och roligt, säger Eric som ändå starkt föredrar att cykla utomhus.

– Det är ganska roligt att cykla. Jag får vara ute och även om man inte får vara bland folk så är man tillsammans och ser folk och rörelse.

Någon bestämd plan vart han ska cykla för dagen brukar han inte ha.

– Jag cyklar efter vinden, helst så jag får medvind hem. Här i Kalmar blåser det ju ganska mycket, det kanske är det största problemet egentligen. Vinden kan vara ganska tuff.

Nyligen tog Eric cykeln med sig på färjan Dessi över till Färjestaden, och tog sin dagliga cykeltur där.

– Jag hälsade på grannar som har stuga i Haga Park. Då kunde vi sitta ute i trädgården och umgås en stund, det var härligt. Det har blivit lättare att vara isolerad när man kan vara ute och jag märker det särskilt på humöret de dagar jag inte kan vara ute och cykla.

– En annan runda som jag tycker är trevlig går runt Lindsdal och förbi Kläckeberga. Det trevliga med Kalmar är att man inte behöver bry sig om några backar, förutom de som är byggda, som vid Svaneberg, där får jag kliva av cykeln, konstaterar Eric.

Erics cykel är en damcykel med tre växlar och den fungerar toppen tycker han.

– Ja, det är många som tycker att jag ska skaffa mig en elcykel men då får jag ju ingen motion. Jag ska ju jobba på cykeln med, inte bara sitta och åka. Och bilen gjorde jag mig av med för drygt ett år sedan. Jag saknar den inte ett dugg.

På sin pakethållare hänger också käppen som Eric behöver när han promenerar.

– Jag har fel på balansen och många undrar hur jag kan cykla med dålig balans, men jag har fått förklaring på att när jag cyklar sätter jag inte ner fötterna i marken och min dåliga balans hör ihop med känseln i mina fötter. Så cykla går alldeles utmärkt.

15 år som cyklist i Kalmar, hur upplever du Kalmar som cykelstad?

– Det finns väldigt gott om cykelleder och man behöver faktiskt inte vara bland bilarna knappt någonting. Det enda som är lite trist är att cykelbanorna är ganska dåliga. Det är skumpigt och guppigt och dåligt lagat, eller inte lagat. Det är en bra bit innan vi blir en bra cykelstad. Det är gott om cykelbanor men de är dåligt skötta. Många banor slutar plötsligt och så är det ingen cykelbana längre, och en kant ner.

Tips för att göra cyklingen roligare?

– 2008 bestämde jag mig för att cykla på Kalmars alla gator. Nå´t mål ska man ju ha. Jag upptäckte att det gick rätt så bra så nu kan jag alla gator i stan.

Eric anländer till vår intervju på cykel såklart, och ger sig därefter vidare in mot Kalmar city med sikte på en ny bok att läsa!
Eric anländer till vår intervju på cykel såklart, och ger sig därefter vidare in mot Kalmar city med sikte på en ny bok att läsa!Foto: Sara Jonasson
Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.