Expolitiker rekryteras för att förbättra folks psykiska hälsa

I Kalmar har andelen sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa nästan fördubblats på tio år. Nu rekryteras Pierre Edström till YourMinds för att försöka förändra situationen.
Publicerad 9 september 2020
Pierre Edström
Pierre EdströmFoto: Privat

Utbildningsbolaget YourMinds arbetar med att förbättra den psykiska hälsan och få fler att må bra. Nu rekryterar de expolitikern Pierre Edström till verksamheten.

Efter 30 år lämnade Pierre Edström politiken bakom sig i våras. Motivationen fanns inte kvar och hälsan var vikande, med högt blodtryck, stress och sömnproblem. Nu tar han med sig sina erfarenheter in i YourMinds.

– Något jag saknade under min tid som politiker var att koppla ihop kropp och knopp. Med fysisk ohälsa följer ofta en psykisk och vice versa. Vi måste bli bättre på att möta varandra och våga prata om problem. Om någon säger att man har ont i ett knä eller att man är förkyld får man ofta direkt tips om åtgärder, men säger man att man känner oro eller ångest så dör samtalet ut. Jag ser kampen mot psykisk ohälsa som en av de viktigaste just nu, inte minst i spåren av Covid-19, säger Pierre Edström i ett pressmeddelande.

Enligt en rapport från pensionsbolaget Skandia är psykisk ohälsa orsaken bakom varannan sjukskrivning. 2010 var motsvarande siffra 30procent. I Kalmar har andelen sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa nästan fördubblats på tio år. 

Bakom YourMinds står sedan start Charlotte Kaupang och Nicklas Nilsson.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.