Extra guldkant på sandskulpturfestival som firar 10 år

I juli kommer otroliga konstverk i sand att byggas upp vid Kalmarsundsbadet. Det är nämligen åter dags för Kalmar International Sandsculpture Festival. I år kan man förvänta sig lite extra hård konkurrens bland deltagarna.
Publicerad 15 maj 2023
I juli är Kalmar International Sand Sculpture Festival tillbaka.
I juli är Kalmar International Sand Sculpture Festival tillbaka.Foto: A.Rylander

Sandskulpturfestivalen i Kalmar har blivit ett återkommande och hyllat evenemang om somrarna. I år firar festivalen 10-årsjubileum och därför blir det lite extra guldkant på tävlingen.

Det blir nämligen en kamp mellan tidigare års mästare som kommer tillbaka för att göra upp om titeln ”Champions of sand”, som årets festival heter.

– Det ska bli väldigt roligt att få återse flera av de tidigare årens vinnare. De är några av världens allra bästa sandskulptörer och vi vet att de skapar skulpturer av världsklass, säger Edwin Böck, som är konstnärlig ledare för festivalen.

Det blir åtta lag med konstnärer från Sverige, Lettland, Ukraina, Storbritannien, Nederländerna och Mongoliet som deltar i festivalen. De sätter igång den 17 juli och under veckan kommer besökare kunna se de detaljrika skulpturerna växa fram. På fredagen den 21 juli röstas en vinnare fram.

– Kalmar International Sandsculpture Festival är den enda av sitt slag i Sverige, så det är ett unikt evenemang vi får chansen att uppleva i Kalmar. Det är naturligtvis mest spännande att se skulpturerna ta form, men flera veckor efter är det fortsatt flera besökare som får ta del de fina skulpturerna vid Kalmarsundbadet, säger Marcus Larsson, som är chef för enheten evenemang och möten, Destination Kalmar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.