Annons

Få ID-hundar i Kalmar: ”Många djur som försvinner”

Katarina Holmér satt med ena foten i bilen med sin ID-hund från Lund när hon fick höra att hunden Tello försvunnit från Läckeby. Nu vill hon att fler utbildar sina hundar att söka efter bortsprungna djur – så hjälpen kan komma fortare.
Publicerad 17 augusti 2023
Katarina Holmér med sina ID-hundar.
Katarina Holmér med sina ID-hundar.Foto: Privat

– Att åka och leta efter djur med mina ID-hundar är något jag brinner för. Känslan att kunna hjälpa till är obeskrivlig. När jag fick höra att Tello hade försvunnit var jag på väg till Kalmar, men det löste sig på annat håll, säger Katarina Holmér, ID-hundförare.

Katarina och hennes tre ID-hundar bor i Skåne, men får varje dag samtal från hela landet om djur som försvunnit. Ofta kommer det samtal från Kalmar län, både på fastlandet som Öland. Katarina ser att utbudet av hundar inte möter efterfrågan.

Annons

– Det finns få ID-hundar. Oftast får vi åka väldigt långt för att leta. Det är många djur som försvinner, säger Katarina.

– Till exempel så åkte jag från Lund till Öland för att leta rätt på en sköldpadda. Kvinnan hade haft den sedan hon var 13 år och sköldpaddan var 80 år nu. Min hund markerade en rabatt och jag kunde tala om för henne att Skalman inte hade lämnat tomten. Sköldpaddan kom upp fem månader senare där hundarna markerat, han hade grävt ner sig under gräsmattan och kom upp till våren.

"Vi kan avsluta åtta av tio uppdrag vi skickas ut på, och det är inte alltid solskenshistorier", säger Katarina Holmér.
"Vi kan avsluta åtta av tio uppdrag vi skickas ut på, och det är inte alltid solskenshistorier", säger Katarina Holmér.Foto: Privat

– Jag ska väl inte säga att det inte finns några ID-hundar i Kalmar län, men husdjursägare får inte tag på dem. Det hade varit en fantastisk hjälp för husdjursägaren i Kalmar om fler ville testa sina hundars nosar.

För att fler ska kunna leta rätt på bortsprungna djur, både hund som sköldpadda, startar Katarina den 14 oktober en ettårig ID-hundutbildning.

– Det är nio fysiska träffar och fyra distansföreläsningar. Utbildningen handlar, förutom hur man lär hunden att söka, också om hur man möter en människa i kris. Man kan inte ens föreställa sig situationen som djurägare när deras djur försvinner och inte hittas.

– Vi söker deltagare på Öland och i Kalmar, så vi kan nå ut lokalt till djurägare. Vi vill samtidigt sprida ordet till alla som har husdjur - det finns möjlighet att kontakta oss så vi kan leta rätt på ert djur.

Är man intresserad av att anmäla sin hund till ID-utbildningen gör man det enklast på ID-hundar Team Skånes hemsida. Där hittar man även information om sök ifall ens djur skulle försvinna.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons