Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fallfärdigt torp blev drömhemmet – välkomna in

För tre år sedan satt Mathilda och John i en lägenhet i Malmö, men längtan efter ett hus utanför Kalmar växte sig starkare och starkare. När de körde på en smal väg utanför Rinkabyholm såg de plötsligt ett litet torp. Det var kärlek vid första ögonkastet och båda fick en vision om hur de som familj skulle växa i takt med torpet och dess magiska omgivning.

Att Mathilda och John hittade sitt drömboende var av en ren tillfällighet och man kan nästan säga att ödet hade bestämt slutdestinationen.

– Vi körde från Malmö för att gå på en husvisning i Kölbygärde, Ljungbyholm, men dagen efter var huset sålt. Jag var så besviken så jag frågade John om vi kunde köra någon runda. Då visste han om ett ställe där han hade varit och fiskat för längesen. När vi körde på vägen dök torpet upp som såg helt öde ut, men vi båda tänkte: ”wow, vilken potential”, säger Mathilda.

Foto: Privat

De gick till grannen och frågade om det 80 kvadratmeter stora torpet och om vem som ägde det.

– Kvinnan som öppnade visade sig vara en helt fantastisk människa och det var hennes väninna som ägde torpet. Det var förfallet och ingen hade bott där på 20-30 år. Vi bestämde möte med ägarna och fick sedan en handskriven lapp där vi blev lovade att köpa det.

Torpet blev deras och därefter börjar en sanslös resa om ett rivningsfärdigt objekt som vaknar till liv och fylls med minnen av en ny generation.

– Vi hade renoverat en tvåa i Malmö och vi tänkte att det här är inga problem. Vi hade lite hybris, säger Mathilda och John skrattandes.

Torpet var fullt med jord upp till bjälklaget som var helt ruttet. Det första paret behövde göra var att ge torpet en stabil grund att stå på.

– Vi grävde ut cirka 70 kubik jord för hand och lyfte upp torpet med vanliga domkrafter som gjordes i etapper. De fyllde med makadam och göt en grund samt murade med lecasten.

– Vi hade burit in ungefär extremt mycket material som är under huset. När betongen kom fick vi köra in den genom fönsterna, det var spännande!

Sen började renoveringen av själva huset och det visade sig vara en utmaning som krävde många timmar och huvudbry.

– Det är svårt att renovera gamla hus, allt är snett och felar på flera centimeter.

Det är ett digert jobb att renovera ett torp från grunden, bokstavligen. Stress och en känsla av att trampa vatten sköljde över paret.

– Det var psykiskt påfrestande att allt var special och små moment tog lång tid. Vi frågade runt en del men fick alltid olika svar. Under renoveringen var det mycket motgångar men nu i efterhand känns det inte lika jobbigt.

–Jag hade kunnat ge mig på ett fallfärdigt torp nästa vecka, säger John och skrattar.

Bit för bit och med hjälp av grannar och Johns pappa började torpet förvandlas till den dröm och vision som startade projektet.

– Mycket av materialet är begagnat och återvunnet. Köket köpte vi för 1 500 kronor i Malmö. Furugolvet är andrahandssortering och även Ölandsstenen i badrummet.

– Det var en jäkla utmaning att lägga golvet, plattorna skilde sig mycket i tjocklek. Det var tur att jag hade min far till hjälp, säger John.

Anledningen till att man väljer begagnat ligger inte främst i det ekonomiska utan också för att försöka behålla själen i det gamla torpet.

– Jag föredrar gamla och begagnade saker. Vid dem få tillfällena vi köper nytt vill jag att det ska vara i gammal stil för att bevara känslan. Vi skaffade till exempel handblåsta kulturfönster, synliga hanbalkar och pärlspont för att behålla känslan, säger Mathilda

Tre år efter att Mathilda och John körde förbi det fallfärdiga torpet flyttade de in. Under renoveringstiden fick de en liten dotter, Astrid, som kommer att få växa upp alldeles intill ett stort rapsfält och porlande bäckar.

– Vi känner en stolthet. När vi tittar på gamla bilder känner jag: ”Shit, att vi bara orkade”. Vi har nog båda haft en naiv inställning från början, och det är nog det som har gjort att vi har överlevt. Men utan Johns pappa hade vi aldrig klarat det här.

Huset är så gammalt som sent 1700-tal. Det har paret kunnat konstatera efter att ha hittat handmålade tapeter i början av renoveringen. Och lite av all historia som skapats i huset fick de ta del av efter att en av deras grannar kom med en gåva efter inflyttningen.

– På 70-talet hade en granne skrivit en bok om bygden. Till boken hade han gjort en ljudinspelning där familjen som bodde här innan berättar om deras liv. De berättade bland annat om hur de födde ett av sina barn i torpet. Där satt vi i soffan och lyssnade på detta, det var starkt, berättar John och Mathilda.

Men resan tar inte slut där. Paret har redan fler planer som snurrar runt i deras huvuden.

– Det är ett livsprojekt. Det som ligger närmast är att bygga garage, bod, staket och fixa med trädgården. John är även inne på biodling just nu, säger Mathilda.

– Jag har blivit helt såld på biodling. Jag kollar videoklipp på nätet, lånar böcker på biblioteket och har börjat skissa på bikupor som jag ska bygga i vinter, säger John

– Målet är att kunna bli mer eller mindre självförsörjande i framtiden, säger Mathilda.

Till en början hade paret även planerat en större tillbyggnad av huset, men den planen lade de åt sidan.

– Vi är glada att det inte blev som vår ursprungliga plan med ett stort tillbygge, för nu kan vi leva ett enklare liv med lägre månadskostnader och mer tid till familj och fritidsintressen.

Foto: Linus Gunnarsson
14 bilder

Det här är Mathilda, John och Astrid

Mathilda:
Ålder: 27 år
Yrke: Föräldraledig
Uppvuxen: På norra Öland
John:
Ålder: 32 år
Yrke: Tekniker i telebranschen
Uppvuxen: Berga i Kalmar
Astrid:
Ålder: 20 månader
Yrke: Lekansvarig
Växer upp: I ett torp utanför Rinkabyholm
Vill du följa familjens resa med torpet finns de på Instagram under namnet Torpochting

Läs mer