Annons

Fälls för grov misshandel med förnedrande inslag - tryckte ned kvinnas huvud i toalettstol

Tidigt på morgonen den 30 oktober 2020 kom en kvinna till akuten i Kalmar. Hon hade skador i ansiktet, på armarna och ryggen, spräckta revben, punkterad lunga och ett stort antal blåmärken.
Publicerad 25 januari 2021
Kalmar tingsrätt.Foto: Agnes Aronsson

Kvinnan sa att hon under natten hade blivit misshandlad i hemmet av en man hon hade lärt känna under sommaren. Innan hon uppsökte akuten hade hon ringt polisen, som kom dit och tog upp hennes vittnesmål.

Kvinnan berättade att hon och den 29-årige mannen hade varit goda vänner. Dagen innan hade han ringt och velat träffas men trots att hon sagt nej hade han under kvällen kommit hem till henne, för att sedan lämna lägenheten med en av hennes vinflaskor.

Annons

På natten stannade en bil utanför, och 29-åringen klev ur tillsammans med tre kompisar. Kvinnan mötte honom på altanen, och omgående blev han våldsam. Han knuffade in henne i en glaslykta som gick sönder och knuffade omkull henne på gräsmattan. Våldet fortsatte sedan inne i bostaden, efter att 29-åringen skrämt iväg en manlig bekant till kvinnan som befann sig där.

29-åringen slet och drog i kvinnans armar, slängde in henne i möbler och knuffade omkring henne. Kvinnan ropade till en av mannens kompisar att hjälpa henne, men förgäves. Kompisen bad 29-åringen att lugna ned sig, men då det inte hjälpte gick han istället därifrån.

29-åringen började slå sönder lägenheten - rev ned sakerna från köksön så de flög in i vitvaror, lyfte upp ett bord och vräkte in det i en hylla, kastade iväg dator, vaser, prydnadssaker, fotografier.

Kvinnan försökte ta skydd på toaletten men hann inte låsa innan 29-åringen var ifatt henne och började misshandla henne grovt. Flera knytnävsslag i ansiktet fick henne att lägga sig i fosterställning på golvet och då ställde han sig grensle över henne och fortsatte utdela slag. Han tog tag om hennes armar och dunkade hennes huvud i golvet flera gånger innan han tryckte ned hennes huvud i toalettstolen.

Mannen slutade först när en av hans kompisar kom in och sa åt honom att de skulle dra. Han kysste den sönderslagna kvinnan, spolade ned hennes smycken, och gick.

Den man som hade skrämts iväg från lägenheten återvände strax efter och fann kvinnan på golvet. Han uppger att han hade gått då han trodde att han var orsaken till 29-åringens ilska, men kom tillbaka då han hörde oljud.

Kvinnan fick stanna på sjukhuset i fem dagar efter det brutala övergreppet och var sjukskriven en månad. Hon vågade inte vistas i Kalmar medan mannen var på fri fot.

I mitten av december greps och häktades 29-åringen, efter att ha befunnit sig i Malmö en tid.

Nu har rättegång hållits och dom fallit.

Mot sitt nekande fälls mannen av Kalmar tingsrätt på samtliga punkter: grov misshandel, hemfridsbrott och skadegörelse. Vittnesmålet från kvinnan och hennes bekant, journalutdrag, rättsintyg och fotografier av skadorna är övertygande bevisning.

Annons

Rätten skriver att misshandeln har varit grov och med förnedrande inslag. Straffet blir ett år och nio månaders fängelse. Kvinnan tilldöms ett skadestånd på 53 600 kronor.

29-åringen dömdes i mars 2019 för en annan grov misshandel till 1,5 års fängelse och var vid tiden för det nu aktuella brottet villkorligt frigiven. Den villkorliga frigivningen har nu förverkats.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons