Familjecentralen firade födelsedag – fem år av lek och gemenskap i Lindsdal

Fem år har gått sedan familjecentralen i Lindsdal slog upp portarna. Det firades med stort kalas på öppna förskolan.
– Vi ser framemot att få fortsätta. Känslan av att få vistas med barn och föräldrar är underbar, säger förskolläraren Suzann Carleson som arbetat på centralen sedan den öppnades.
Kalmar • Publicerad 27 mars 2023
Pedagogerna Johnny Alfredsson och Suzann Carleson ihop med mammorna Camilla Wahlgren, mamma till Frans, och Louise Rautio, mamma till Herman.
Pedagogerna Johnny Alfredsson och Suzann Carleson ihop med mammorna Camilla Wahlgren, mamma till Frans, och Louise Rautio, mamma till Herman.Foto: Linn Svensson

Söta och goda tårtor, ballonger i alla möjliga olika färger och ett 20-tal barn ihop med föräldrar som pysslar, läser eller kanske lär sig att ta sina första steg.

Under måndagen firade familjecentralen i Lindsdal sin 5-årsdag med pompa och ståt. Många barn och deras föräldrar var på plats för att fira. Så även förskolläraren Suzann Carleson som arbetat på centralens öppna förskola sedan portarna slogs upp.

– Det känns fantastiskt att vi firar fem år i dag. Innan vi öppnade fanns ingen familjecentral i Lindsdal med allt under ett tak. Öppningen var efterlängtad!

– Dessa fem år har gått fort. Det känns jättebra att få fira i dag, säger förskolläraren Johnny Alfredsson, som startade upp öppna förskolan tillsammans med Suzann.

Johnny Alfredsson och Suzann Carleson firade fem år på sin arbetsplats. "Man känner att man finns där för folk, det är roligt att få träffa alla", säger pedagogen Johnny.
Johnny Alfredsson och Suzann Carleson firade fem år på sin arbetsplats. "Man känner att man finns där för folk, det är roligt att få träffa alla", säger pedagogen Johnny.Foto: Linn Svensson

Under ett och samma tak finns öppen förskola, socialtjänst, mödrahälsovård, barnhälsovård samt mötesplatser för familjer. Med både anställda från kommunen och regionen. Samarbetet och att de olika avdelningarna finns bjuder in till gemenskap menar Suzann, både för barn som föräldrar.

– Man har fått upp ögonen mer och mer över hur viktig mötesplats detta är för många. Det kanske är ”första arenan” för många att skapa ett nätverk. Och det är oerhört viktigt att man har ett ställe där allt är lättillgängligt för barnen och deras föräldrar, säger Suzann.

Helen och Vigge från Kulturskolan i Kalmar bjöd på musik.
Helen och Vigge från Kulturskolan i Kalmar bjöd på musik.Foto: Linn Svensson

Inne i ett rum på förskolan förbereder sig musikanterna Helen och Vigge för sångstund dagen till ära, samtidigt som många nyfikna barn vill åt instrumenten. En kille som är nyfiken på vad som ska ske är Frans, nio månader. Han är tillsammans med mamma Camilla Wahlgren på förskolan flera gånger i veckan.

Flera gånger i veckan ger sig mammorna Camilla Wahlgren och Louise Rautio ut till Lindsdal för att umgås med andra föräldrar och barn på öppna förskolan. Här med Frans, nio månader, och Herman, ett år.
Flera gånger i veckan ger sig mammorna Camilla Wahlgren och Louise Rautio ut till Lindsdal för att umgås med andra föräldrar och barn på öppna förskolan. Här med Frans, nio månader, och Herman, ett år.Foto: Linn Svensson

– Det är väldigt mysigt, både för barnen att få röja runt och för oss föräldrar som kan dricka kaffe i lugn och ro, säger Camilla.

– Det är jätteviktigt att det finns och det kan vara skönt att komma hemifrån och lära känna nya föräldrar, instämmer kompisen Louise Rautio, som har med sig sin 1-åriga son Herman.

– Vi får slå ett slag för personalen som jobbar här ute med. Man känner sig alltid välkommen. De ser både oss och barnen, det betyder jättemycket, säger Camilla.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.