Familjen som är frälsta i dykning – startade företag tillsammans

Familjen Andersson/Kristoffersson bor i Berga i Kalmar och är familjen som driver sitt intresse som ett företag. Kärleken för dykningen startade för 20 år sedan och de har upplevt havets hemligheter runt om i världen. Vid årsskiftet gjorde de slag i saken och startade familjeföretaget RIB Diving Services.
– Vi sa att om vi ska göra det, så ska vi göra det tillsammans, säger Erik Andersson.
Publicerad 23 maj 2021
Det var viktigt för familjen, Erik, Alexandra, Jessica och Annica, att alla var med på tåget när de startade dykcentret.
Det var viktigt för familjen, Erik, Alexandra, Jessica och Annica, att alla var med på tåget när de startade dykcentret.Foto: Privat

Att dykningen är viktig för familjen är en underdrift. Det är inte bara ett intresse som har blivit en företagsidé, den förde familjen än mer samman. För många år sedan råkade nämligen mamma Annica ut för en livsomvälvande händelse.

– Jag var med om en trafikolycka och blev förlamad på vänster sida. Efter det kunde jag inte till exempel springa i skogen tillsammans med Erik, säger Annica.

– Vi hittade dykningen som vi kunde göra tillsammans. I vattnet är vi på nästan samma villkor, säger Erik.

2001 tog de båda dykarcertifikat och började dyka mer och mer. Erik tog det ett steg längre och utbildade sig till divemaster och senare instruktör, en titel som ger en möjlighet att arbeta med dykning i hela världen.

Erik dyker i Filipinerna, Apo island.
Erik dyker i Filipinerna, Apo island.Foto: Privat

– Det är en ganska hög nivå, du kan i princip göra allt förutom att utbilda nya instruktörer.

Barnen Jessica och Alexandra växte upp med dykningen som en naturlig del i sin vardag. De följde med på heldagsutflykter med dykning tillsammans med andra familjer och efter några år bar de själva våtdräkt och lufttub.

– Från att barnen var små har de alltid varit med och plockat ihop dykutrustning, säger Annica.

Annica dyker i Gullmarsfjorden på västkusten.
Annica dyker i Gullmarsfjorden på västkusten.Foto: Erik Andersson

Förra året började familjen undersöka möjligheten om att starta ett eget dykcenter i Kalmar. Vid årsskiftet tog de beslutet att satsa. Själva företaget huserar de i sin villa i Kalmar där kunder kan komma och fylla på luft till sina tuber eller köpa utrustning. De arrangerar prova på-dyk i simhallen i Kalmar när den är öppen och de håller även i vidareutbildningar ute på öppet vatten.

– Vi kommer inte att kunna livnära oss på dykningen här, men vi vill att det ska vara på våra villkor. När vi arrangerar utfärder gör vi det för att vi vill ut och dyka. Vi vill inte förstöra det roliga i dykningen, säger Erik.

Kalmarflundra på norra Ölands västkust
Kalmarflundra på norra Ölands västkustFoto: Erik Andersson

Kalmar är relativt sätt ingen stor dykstad. Det kan bero på att djurlivet inte är lika färgglatt och stort i Östersjön som på till exempel västkusten.

– Dykning utomlands och i Sverige är helt olika upplevelser, och det är även stor skillnad på västkusten och östkusten. Behållningen i Östersjön är alla skeppsvrak. De bevaras mycket bättre i Östersjön, det är unikt att dyka här på det sättet. Vi åker på dagsutflykter till bland annat Grönhögens stenbrott också, säger Erik.

Än så länge har dykcentret endast arrangerat utfärder i Sverige, men planerna är att i framtiden åka utomlands.

Öronmanet på norra Ölands.
Öronmanet på norra Ölands.Foto: Erik Andersson

– Man behöver inte åka så långt som till Karibien eller Thailand. Egypten erbjuder väldigt bra dykning.

Trots att tystnaden är näst intill total under vattnet och att kommunikationen består i gester beskriver både Erik och Annica hur socialt dykningen är.

– Själva dykningen är som längst i en timme. Färden dit, mellan och efter dykningarna umgås man väldigt mycket med varandra, säger Erik.

– Efter dykningen delar man med sig om vad man har upplevt och hur det har varit, säger Annica.

Ett okänt vrak på norra Ölands västkust.
Ett okänt vrak på norra Ölands västkust.Foto: Erik Andersson

Det krävs både uppmärksamhet och tålamod för att verkligen se vad som gömmer sig på havets botten bland sand och växter.

– Erik fotograferar mycket och kan vara på samma ställe länge och jag brukar ha med mig ett förstoringsglas för att se de små djuren, säger Annica.

– Man kommer nära djuren på ett annat sätt, du kan inte komma så nära vilda djur på land.

Varför älskar ni dykning?

– Känslan när man dyker är fantastisk. Det är helt tyst och det känns som att man svävar. Det är som en helt annan värld. Det är väldigt meditativt och avkopplande, säger Annica.

Vad är det häftigaste ni har sett när ni dykt?

– Jag älskar sköldpaddor. De är så häftiga, säger Annica.

– Ett större djur som haj eller rocka är häftigt att se, men jag gillar också de riktigt små djuren som man inte kan hitta utan en guide. Vrak är också spännande att se. Man behöver inte nödvändigtvis alltid hitta något att titta på, ibland är det bara själva dykningen som är grejen, säger Erik.

bild 1/14
Vrak av båten Skriner. Ligger utanför Blå Jungfrun.
Abborre vid stenbrottet i Grönhögen
Annica dyker i Gullmarsfjorden på västkusten
Erik dyker i Filipinerna, Apo island
Kalmarflundra på norra Ölands västkust
Kalmarflundra på norra Ölands västkust
Ett litet kryp som fångades på bild utanför Stora Rör.
Öronmanet utanför norra Ölands västkust.
Okänt vrak på norra Ölands västkust.
En simpa som fångades på bild på norra Ölands västkust.
Vrak av båten Skriner. Ligger utanför Blå Jungfrun.
Spigg utanför Stora Rör.
Dykning vid vraket av båten Skriner. Ligger utanför Blå Jungfrun.
Vrak av båten Skriner. Ligger utanför Blå Jungfrun.
Abborre vid stenbrottet i Grönhögen
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.