Annons

Fängelse för grovt rattfylleri – krockade med stängsel till fotbollsplan

En man i 35-årsåldern döms vid Kalmar tingsrätt för grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott efter en bilfärd som slutade med ett nedkört staket till en fotbollsplan.
Publicerad 24 januari 2021
Foto: Polisens förundersökning

Det var den 21 juli 2018 som mannen narkotikapåverkad framförde en personbil på Kalmarvägen i Lindsdal. Bilen gick på fel sida om refugen i korsningen Kalmarvägen/Nils Holgerssons väg, och slutade med en kraftig kollision.

Mannen körde in i staketet runt fotbollsplanen i Lindsdal. Personbilen blev kraftigt demolerad i fronten och räddningstjänsten fick hjälpa mannen att ta sig sig ut ur bilen.

Annons

Mannen erkänner brott men menar att gärningen inte ska ses som grov. Efter en tids nykterhet tog han ett återfall och just den här dagen mådde han dåligt och omdömet var rubbat.

Mannen förekommer sedan tidigare under tolv avsnitt i belastningsregistret, till stor del trafikförseelser. I augusti 2016 dömdes mannen för vållande till annan död i samband med bilkörning. Han dömdes då till villkorlig dom och dagsböter.

Tingsrätten anser att det grova rattfylleriet måste bedömas som mycket allvarligt då mannen kört med narkotika i kroppen och i en avsevärd fart i ett tättbebyggt område för att senare köra på fel sida refugen och kört ned skyltar och ett stängsel.

"Det har också framkommit att det fanns andra trafikanter på vägen i vart fall strax efter händelsen. Det får anses som ren tur att inget ännu allvarligare inträffat”, skriver tingsrätten i domen.

I och med att mannen tidigare dömts för brottslighet som haft att göra med hans bilkörning, samt att han begått gärningen under prövotiden för den villkorliga domen, finns det starka skäl för en fängelsepåföljd, menar tingsrätten.

Mannen döms till fängelse i en månad. Han har sedan olyckan fått hjälp, både medicinskt och annan, för att kolla tillrätta med sitt missbruk.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons