Annons

Fängelse för misshandel på pizzeria

I mars förra året misshandlades en anställd på en pizzeria i Lindsdal. Han fick bland annat ett flertal frakturer i området kring ena ögat. Nu döms en 28-åring för misshandeln.
Publicerad 23 februari 2022
Foto: Hedda Ottestam

28-åringens och den anställdes berättelser om händelsen skiljer sig markant åt, men båda menar att de känner varandra sedan tidigare.

Den anställde berättar om hur 28-åringen gick in i köket på pizzerian och började slå honom och att det kändes som att 28-åringen hade något av metall i handen. Slagen tog i ansiktet och på överkroppen och han berättar att det kändes som att han var på väg att dö. Han slog inte tillbaka, men försökte knuffa undan 28-åringen. Till följd av misshandeln fick han tillbringa en natt på sjukhus.

Annons

28-åringen menar att den anställde startade dispyten när han kom in på pizzerian. Han menar att den anställde tog upp en kniv och slog honom med en pizzaspade. Därför var han tvungen att försvara sig.

Tingsrätten anser att det är utrett att 28-åringen åsamkat den anställdes skador och att skadorna i ansiktet tyder på att ett tillhygge använts. Med sig på platsen hade 28-åringen ett knogjärn, men det är inte klarlagt att det är det anträffade knogjärnet som använts.

Enligt tingsrättens mening är 28-åringens invändning om nödvärnsrätt inte motbevisad och tar därför med bedömningen att han i inledningsskedet haft rätt till nödvärn. Dock fick den anställde omfattande och svåra skador, bland annat flera frakturer runt ena ögat efter händelsen.

”Förutsättningarna för att det ska vara tillåtet att använda våld som föranlett så allvarliga skador är ytterst begränsade. Det förutsätter att den angripne befinner sig i ett så trängt läge att sådant våld inte klart avviker från vad som behövs för att avvärja angreppet”, skriver tingsrätten.

Sådan har situationen inte varit menar tingsrätten. De menar att 28-åringen haft möjlighet att bege sig därifrån och använda mindre grovt våld, samt att hans våldsanvändning varit oförsvarlig. Han måste dessutom ha varit förberedd på att det skulle kunna bli bråk när han trängde sig in på den anställdes arbetsplats.

Då det inte är ställt utom rimligt tvivel att det använts något knogjärn bedöms gärningen som misshandel av normalgraden. Eftersom mannen tidigare är dömd för våldsbrott blir påföljden fängelse i sex månader. Han ska dessutom betala totalt 20 740 kronor i skadestånd till den anställde.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons