Annons

Färre körkort återkallades i Kalmar län

I fjol återkallade Transportstyrelsen 935 körkort i Kalmar län. Det är en minskning med 1,8 procent jämfört med 2021 då 952 körkort drogs tillbaka.
Publicerad 4 februari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Det finns många olika anledningar till att körkort återkallas. Den vanligaste orsaken till återkallelse är att man har kört i högre hastighet än tillåtet.

Det finns ett antal återkallelsepunkter och hastighetsöverträdelse återfinns i återkallelsepunkt 4, vilket är överträdelser av någon bestämmelse som är viktig för trafiksäkerheten. Där återfinns även rödljuskörningar eller att man håller för kort avstånd till framförvarande fordon. Återkallelser i den kategorin minskar dock. Från 490 under 2021 till 483 under 2022, vilket motsvarar en minskning på 1,4 procent.

Annons

– Det finns en direkt koppling mellan antalet återkallelsebeslut vi fattar och hur många körkort polisen omhändertar vid trafikkontroller. Och antalet omhändertagna körkort låg på en lägre nivå under 2022 än åren innan, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen, i ett pressutskick.

Återkallade körkort i Kalmar län 2018-2022
Återkallade körkort i Kalmar län 2018-2022Foto: Transportstyrelsen
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons