Annons

Färre nyfödda i länet – lägsta siffran på 17 år

Bebissuget minskar i Kalmar län, i alla fall om man kollar på SCB:s nya statistik över antalet nyfödda i länet. Under förra året minskade antalet nykläckta bebisar – vilket är det lägsta antalet på 17 år.
Länet • Publicerad 22 februari 2023
Genrefoto: Carina Andreasson/Mostphotos
Genrefoto: Carina Andreasson/Mostphotos

Under förra året föddes 2 176 levande barn i Kalmar län. Senaste gången barnafödandet var lägre var 2005, då 2 114 barn föddes. 1990 var året då det föddes flest barn i länet med över 3000 bebisar som såg dagens ljus.

Fruktsamheten i Sverige har historiskt påverkats av bland annat ekonomiska konjunkturer, utbildningsnivåer, deltagande i arbetsliv och olika samhällsfaktorer som förändringar i familjepolitiken.

Annons

Men exakt vad som ligger bakom att färre barn föds är svår att svara på, menar Lena Lundkvist, demograf på SCB (Statistiska centralbyrån).

– Det är svårt att säga exakt vilka faktorer som ligger bakom det minskade barnafödandet under 2022. Men vi ser att antalet födda barn per kvinna minskar bland både Sverigefödda och utrikesfödda kvinnor, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Men trots att färre barn föddes i Kalmar under 2022 så ser SCB att befolkningen ökade med 536 personer under 2022.

– Det är framför allt inflyttningen som gör att folkmängden i Kalmar län ökar jämfört med året innan. 8 550 personer flyttade dit under förra året, medan 7 564 flyttade därifrån. Däremot drar de låga födelsetalen ner folkmängden – fler dog än föddes, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Den största ökningen står Mörbylånga kommun för (1,7 procent), medan folkmängden i Högsby kommun minskade med 1,1 procent.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons