GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fem månaders väntetid för pass i Kalmar: ”Allmän hysteri och kalabalik”

Efter att restriktionerna släppts är det många som vill ut och resa, men den som har ett utgånget pass kan få vänta till i höst. Nästa lediga tid för att förnya sitt pass i Kalmar är nämligen i augusti.
Kalmar • Publicerad 10 mars 2022
Robert Loeffel.
Robert Loeffel.Foto: Mostphotos/Anna Hermansson/Polisen

I vanliga fall är väntetiden för ett nytt pass inte längre än några veckor. Men enligt polisens bokningssystem för pass är nästa lediga tid i Kalmar just nu den 10 augusti. Den som kan ta sig till Oskarshamn eller Västervik kan få en tid lite snabbare, där finns nästa tid den 3 augusti.

– Generellt gäller de långa köerna hela Sverige, inte bara i Kalmar län. Folk har inte hämtat ut utgångna pass under två års tid och nu kommer de på att de behöver dem, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson region Syd.

På grund av att kötiderna är långa i hela Sverige finns det också ett problem med att människor från andra delar av landet tar de nya tiderna som polisen lägger ut.

– En passtid i Västervik kan till exempel en person i Malmö ta. Det är en allmän hysteri och kalabalik kring passtiderna just nu och passhanteringen är hårt belastad och ansträngd. Det är inget lokalt problem utan ett nationellt, så därför måste man ta ett regionalt eller nationellt beslut kring hur det här ska lösas. Det räcker inte med att Kalmar lägger ut nya tider, för då kommer stockholmare och Malmöbor ta de tiderna.

Polisen uppmanar de som behöver förnya sitt pass att hålla koll i bokningssystemet efter nya tider.

– Man jobbar på möjligheter att hitta nya tider och vi uppmanar folk att göra nya sökningar då det kan komma återbud på bokningar.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.