Festlig stämning vid avslutning på residenset

Under torsdagen var det avslutningen på Matnästet som hölls på residenset. Matnästet är ett innovationsprogram för lokalt förädlade livsmedel och syftet är att få fram nya lokala livsmedelsprodukter.
Publicerad 17 september 2020
Mona och Christer Fredriksson och landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
Mona och Christer Fredriksson och landshövding Cecilia Schelin Seidegård.Foto: Privat

Under innovationsprogrammet Matnästets gång har företagen fått rådgivning från branschproffs och professionella kockar, ny kunskap och användbara verktyg. Parallellt har de arbetat med utvecklingen av sina produkter.

Vid avslutningen på residenset under torsdagen presenterade de medverkande företagen sina produkter för en panel, vars uppgift var att ge sina bästa råd. Ett av råden som företagarna fick var hur de på bästa sätt kan nå ut med sina produkter på marknaden.

Projektets mål har varit att skapa förutsättningar för små lokala mat- och livsmedelsföretag att utveckla sitt produktsortiment och på så sätt öka de ekonomiska förutsättningarna för företaget.

Det är Länsstyrelsen som arrangerar Matnästet. Det finansieras av medel från Landsbygdsprogrammet och startade i januari. En ny omgång av Matnästet planeras att starta i januari 2021. Stödet har ett krav på 10 procent privat finansiering och med hjälp av medfinansiering från Astrid Lindgrens Värld och Maxibutikerna Sydost har avgiften som de deltagande företagen betalar kunnat hållas nere.

I panelen medverkade:

Patrick Wiberg (ICA Maxi Kalmar)

Carina Holmström (ansvarig för ICA Maxis koncept Redig Mat från Trakten)

Lars Rydeberg (grossistansvarig på Svensk Cater)

Claes Lövgren (konsult inom livsmedelsutveckling)

Joachim Elison (Almi, rådgivare inom innovationer)

Deltagande företag:

Rugstorps gård – Ingeli och Örjan Ivansson breddar sitt sortiment med att tillverka en ny produkt av en restprodukt (vassle) som de får av den storsäljande osten Greta: En smaksatt vasseldryck.

Strandtorps kaningård – Birgitha och Christer Freij föder upp kaniner på Öland. Ett klimatsmart och nyttigt kött, som också är huvudråvara i Årets kocktävlingen.

Borgens konserver – Simon Gunnarsson vill bredda sitt sortiment med en kantarellcréme. De har en champinjoncreme i sortimentet sedan länge men vill hitta en ny produkt som tilltalar framtidens matlagare.

Fredrikssons Smakhantverk – Mona och Christer Fredriksson utökar sitt sortiment med en bönspread på Öländska bönor.

Dackebygdens kött – Robert och Lena Litzén har varit med i innovationsprogrammet men har inte kunnat jobba vidare med sin produkt då de behövt fokusera på annat på grund av corona och har därför skjutit på sitt utvecklingsarbete.

Borgens konserver – Simon Gunnarsson vill bredda sitt sortiment med en kantarellcréme. De har en champinjoncreme i sortimentet sedan länge men vill hitta en ny produkt som tilltalar framtidens matlagare. På bild med Landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
Borgens konserver – Simon Gunnarsson vill bredda sitt sortiment med en kantarellcréme. De har en champinjoncreme i sortimentet sedan länge men vill hitta en ny produkt som tilltalar framtidens matlagare. På bild med Landshövding Cecilia Schelin Seidegård.Foto: Privat
Borgens konserver – Simon Gunnarsson vill bredda sitt sortiment med en kantarellcréme. De har en champinjoncreme i sortimentet sedan länge men vill hitta en ny produkt som tilltalar framtidens matlagare.
Borgens konserver – Simon Gunnarsson vill bredda sitt sortiment med en kantarellcréme. De har en champinjoncreme i sortimentet sedan länge men vill hitta en ny produkt som tilltalar framtidens matlagare.Foto: Privat
Rugstorps gård – Ingeli och Örjan Ivansson breddar sitt sortiment med att tillverka en ny produkt av en restprodukt (vassle) som de får av den storsäljande osten Greta: En smaksatt vasseldryck.
Rugstorps gård – Ingeli och Örjan Ivansson breddar sitt sortiment med att tillverka en ny produkt av en restprodukt (vassle) som de får av den storsäljande osten Greta: En smaksatt vasseldryck.Foto: Privat
Birgitta och Christer Freij under workshopen den 2 september där de får tips av Johannes från Postgatan. Johannes på Postgatan och Eva-Karin Söderström (husfru och kock på residenset) provlagade produkterna och gav deltagarna feed-back.
Birgitta och Christer Freij under workshopen den 2 september där de får tips av Johannes från Postgatan. Johannes på Postgatan och Eva-Karin Söderström (husfru och kock på residenset) provlagade produkterna och gav deltagarna feed-back.Foto: Privat
Gryta av kanin
Gryta av kaninFoto: Privat
Salami på kaninkött
Salami på kaninköttFoto: Privat
Mona och Christer Fredrikssons bönspread (hummusvariant)
Mona och Christer Fredrikssons bönspread (hummusvariant)Foto: Privat
Fredrikssons ”sötis” på bönor.
Fredrikssons ”sötis” på bönor.Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.