GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fia är årets blodgivarhund – donerar blod i Läckeby

Av sju nominerade hundar från hela Sverige står det klart att Cane corso-tiken Fia, som ger blod i Läckeby, utses till årets blodgivarhund 2022.
Publicerad 14 juni 2022 • Uppdaterad 14 juni 2022
Hunden Fia, årets blodgivarhund 2022.
Hunden Fia, årets blodgivarhund 2022.Foto: Privat

Vinnarhunden presenterades i Nyhetsmorgon i TV4 under tisdagsmorgonen den 14 juni, som även är internationella blodgivardagen. Matte Maria Eriksson är stolt:

– Det är så roligt att Fia vann och jag är såklart jättestolt över henne. Fia har alltid haft en positiv inställning till sitt livsviktiga jobb. Hon började som blodgivarhund redan vid ett års ålder och har sedan dess hunnit donera blod hela 19 gånger, säger hon i programmet.

Matte Maria Eriksson, Sandra Douglas och Fia i Nyhetsmorgon.
Matte Maria Eriksson, Sandra Douglas och Fia i Nyhetsmorgon.Foto: TV4

Utmärkelsen ”Årets blodgivarhund” utses varje år av AniCura djursjukhus för att uppmärksamma om att hundar, och katter, precis som människor kan donera blod.

Juryns motivering

”Som blodgivare under sju års tid har Fia gjort en enorm hjälteinsats för andra hundar. Med hjälp av Fias bidrag har åtskilliga hundliv kunnat räddas. Fia har donerat blod hela 19 gånger och hon har alltid skött det med bravur och som en riktig stjärna.”

En jury har utefter olika kriterier utsett sin vinnare. En av dem, Sandra Douglas, Juryordförande och chefsveterinär på AniCura, berättar i programmet om varför valet föll på Fia:

– Det har varit tuff konkurrens även i år, då vi haft många starka kandidater. Fias långa erfarenhet har vägt tungt. Tack vare henne har vi lyckats rädda livet på 15 hundar, vilket gör henne till en verklig förebild. Utan Fia och alla andra blodgivande hundar hade vi aldrig kunnat rädda så många liv som vi gjort. Vi hoppas att hon inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare.

Under onsdagen den 15 juni får Fia ta emot pris utanför Läckeby Djursjukhus.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.