Fick inte åka med bussen - kastade asfalt på chauffören

22-åringen hade vid ett tidigare tillfälle gått rakt ut i gatan framför busschauffören och stoppat honom, då denne körde sin egen bil på väg till jobbet. Han hade varit hotfull och aggressiv.
Publicerad 9 maj 2021
Asfalt ska man köra på, inte kasta med. Genrebild.
Asfalt ska man köra på, inte kasta med. Genrebild.Foto: Ihar Leichonak/Mostphotos

När så 22-åringen en tid senare klev på bussen kände chauffören igen honom och kände sig inte bekväm med att ha honom ombord. Han bad 22-åringen kliva av, vilket han vägrade. Istället fick chauffören be övriga passagerare att gå över till en annan buss, men då följde 22-åringen med dit.

Tillsammans med den andre chauffören fick de till slut 22-åringen att kliva av. Han tog då upp en bit asfalt och kastade på chauffören. Asfalten träffade på låret och efterlämnade ett blåmärke.

Nu har 22-åringen fällts för våld mot tjänsteman och döms till skyddstillsyn och 5 000 kronor i skadestånd.

Han frias däremot från åtal om skadegörelse, efter att ha slagit med en sten på en lägenhetsdörr i Blomstermåla hösten 2019. Mannen menar att han var arg för att personen som bodde i lägenheten sålde narkotika till minderåriga.

Men det är inte hans motiv som friar honom, utan det faktum att dörren inte verkar ha fått någon större skada och sitter kvar där den satt. Fastighetsägaren har meddelat rätten att det kommer kosta närmare 10 000 kronor att byta dörren, men att det ännu inte skett på grund av tidsbrist. Inget har dock lagts fram som styrker annat än att dörren bara fått ytliga skador, anser rätten, som ogillar åtalet.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.