Annons

Filmer ska uppmärksamma våld i nära relation: ”Sprida kunskap”

Våld i nära relation är inte alltid uppenbart. Det kan vara sådant man inte ser eller förstår. Därför har nu Kvinnojourer & Ungdomsjourer & Tjejjourer i Kalmar län spelat in tre filmer för att belysa olika slags våld.
Publicerad 10 oktober 2023
Stillbild från en av filmerna.
Stillbild från en av filmerna.Foto: Kvinnojouren & Ungdomsjouren Kalmar

– Det är ett resultat av samverkansarbetet som vi bedriver med de här tre jourerna i länet gemensamt. Möjligheten att vi har kunnat göra det är tack vare resurser från Region Kalmar län, säger Pernilla Printz, verksamhetschef på Kvinnojouren & Ungdomsjouren Kalmar.

Uppskattningsvis blir var tredje till var fjärde tjej i åldern 16-24 år utsatta för våld av den de är tillsammans med. Nu hoppas jourerna kunna sprida kunskap om vad våld kan vara genom filmerna – och att det finns hjälp att få.

Annons

– Man är inte medveten om hur vanligt det är. Framförallt vill vi sprida kunskap om vad du som utomstående kan bidra med. Vi vill inte bara visa på de olika våldstyperna. Vi vill lyfta fram att det är så otroligt viktigt för omgivningen att kunna stötta och göra den största skillnaden för den som är våldsutsatt.

Vad kan en utomstående bidra med?

– Fråga – och upprepa frågan. Ha förståelse och tålamod med den som är utsatt. Det är en väldigt svår situation att vara i med mycket rädsla och olika känslor inblandade. Vi vet att det är väldigt svårt för en våldsutsatt att direkt svara att man är utsatt för våld. Det kommer med så mycket skam- och skuldkänslor. Du får också från förövaren höra att du är orsaken till våldet och det är klart att du tror på det till slut. Det är alltid den som utövar våldet som är ansvarig, det kan aldrig den utsatta vara. Att du har stor möjlighet att göra skillnad kan jag inte nog understryka.

Det är tre filmer som har tagits fram och filmerna kommer framöver att visas på köpcentrum, i butiker, på Guldfågelns Arena och på KLT:s bussar. De behandlar olika våldstyper och åldersgrupper.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons