Annons

Filmpremiär med öländska bönder i fokus

Sven Ekberg och Henrik Insulander bjöd in till filmpremiär på Folkan i Borgholm. Där den fjärde och sista filmen presenterades, denna gång om ”Öland och bönderna”. En välgjord, underhållande och informativ dokumentärfilm om lantbrukets historia från järnåldern till nutid.
Publicerad 25 september 2023
Ingela Andersson, Håkan Henriksson, filmproducent Sven Ekberg och ”Kamel-Bengt” Erlingsson framför Folkets Hus i Borgholm.
Ingela Andersson, Håkan Henriksson, filmproducent Sven Ekberg och ”Kamel-Bengt” Erlingsson framför Folkets Hus i Borgholm.Foto: Kajsa Sjögren

Tidigare produktioner har gjort nedslag inom den öländska sjöfarten, fisket och besöksnäringen. Sven Ekberg berättade inför fullsatt salong att skapandeprocessen tillsammans med Henrik Insulander pågått under två år för den här produktionen. Där de fått möjlighet att följa de öländska mångkonstnärerna, det vill säga bönderna, under bondeåret. Via filmen får vi får lära oss mer om skördeåret, djurhållning, vikten och uniciteten av arttätheten bland annat på de öländska sjöängarna där betesdjuren gör en viktig insats, om utdikningarna som drog fram under 1800-talet ända in på 1900-talet, om torkåren som nu drivit på dagens byggnation av bevattningsdammar och behovet av återvätning av mossar och mycket mer.

En rad för oss på Öland välkända ansikten presenteras i filmen och en av de mest välkända bönderna, ”Kamel-Bengt” Erlingsson från Ormöga gård i Alböke på norra Öland berättar i filmen om sin transformation från mjölk- till kamelbonde. Bengt fyllde jämna år under premiärdagen och hade dagen till ära fått sällskap av alla sina sju barn under filmvisningen. Barnen och övriga gäster passade på att klämma i, i en rungade ”Ja må du leva” innan ljuset sänktes i salongen och filmen rullade igång.

bild 1/4
Christina Carle Edler, Joppe och Irmeli Wiberg ville inte missa premiären.
Örjan och Margita Silverling ville se premiärfilmen tillsammans med Harriet Amner.
Lennart Olsson och Jan-Erik Johansson såg fram emot filmens urpremiär.
Filmare och filmens speaker Henrik Insulander (till höger) bjöd in speleman och lärare Jörgen Hedman som medverkar i filmen.
Christina Carle Edler, Joppe och Irmeli Wiberg ville inte missa premiären.
Örjan och Margita Silverling ville se premiärfilmen tillsammans med Harriet Amner.
Kajsa Sjögren
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons