Annons

Fjärrvärmepriset ökar kraftigt: ”Försökt att hålla nere”

Från och med den 1 januari 2024 kommer fjärrvärmepriset att öka i Kalmar med 12 procent. För en villakund med årlig energianvändning på 20 000 kWh innebär det en kostnadsökning på 209 kronor i månaden. Kalmar Energi berättar att ökade bränslekostnader ligger bakom höjningen av fjärrvärmepriset.
Publicerad 20 oktober 2023 • Uppdaterad 24 oktober 2023
Moskogen
MoskogenFoto: Kalmar Energi

Kalmar Energi använder biobränsle, i form av rester från skogsindustrin, för att producera värme och el på kraftvärmeverket Moskogen.

– Vi har ökade kostnader som är betydligt högre än prishöjningen på 12 procent, men vi har valt att solidariskt ta en del av ökningen själva, säger Per-Martin Carlsson, marknadschef på Kalmar Energi, i ett pressmeddelande.

Annons

Energileverantören pekar på faktorer som kriget i Ukraina, energikrisen och ökad inflation. Det är en stor efterfrågan på biobränsle i kombination med ökade råvarupriset som gjort att priset på biobränsle ökat kraftigt.

Kalmar Energi höjde inte fjärrvärmepriset under 2023, vilket förklarades med de rekordhöga elpriserna vid årsskiftet 2022-2023 som ökade värdet på elen Kalmar Energi producerade på Moskogen. Nu är pristopparna på elmarknaden inte lika höga, vilket ger minskad intäkt för elen som produceras på Moskogen. Ökade bränslekostnader samtidigt som intäkterna minskar gör att Kalmar Energi höjer fjärrvärmepriset.

– Det är en klen tröst för våra kunder, men vi har försökt att hålla nere prishöjningen så långt det är möjligt. Vi förstår att prishöjningen är utmanande och kommer olägligt tillsammans med ett osäkert ekonomiskt läge på många håll, men fjärrvärme står sig väl i jämförelse med andra värmeslag, även med nästa års höjning, säger Per-Martin.

Vad innebär det här för kunderna?

Den aktuella prisnivån för 2024 är 89,75 öre per kWh (inklusive moms) och den fasta avgiften är 415 kronor per månad (inklusive moms). En villakund med en årlig energianvändning på 20 000 kWh får en ökad kostnad på 209 kronor/månad (inklusive moms).

Källa: Kalmar Energi

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons