Fler eldar när elpriserna stiger – så undviker du skorstensbrand: ”Vi ser en viss risk”

Högre elpriser leder till att fler letar efter andra alternativ att värma upp sin bostad på. Men det kan leda till otäcka bränder om man inte gör det på rätt sätt.
Publicerad 27 september 2022
Micael Wernström, styrkeledare och enhetsansvarig vid räddningstjänsten i Nybro.
Micael Wernström, styrkeledare och enhetsansvarig vid räddningstjänsten i Nybro.Foto: Mostphotos/Agnes Aronsson/Privat

– Vi ser just nu en viss risk för fler skorstensbränder eftersom elpriserna ökar vilket leder till att folk kommer elda mer för att hålla värmen, säger Micael Wernström vid räddningstjänsten i Nybro och fortsätter:

– Inte alla känner till att skorstenar bara är dimensionerade för en viss mängd eldning. Vissa skorstenar kanske bara klarar av myseldning, att man bara eldar lite då och då, och då kommer de inte klara av eldning för att värma upp bostaden.

Vad är den vanligaste orsaken till skorstensbränder?

– Temperaturskillnader, att det svajar mycket i temperatur ute. Skillnaden mellan varmt och kallt gör att brandgas återkondenserar och lägger sig som en beläggning. Det beror också på hur torr veden är och om den varit fuktig. Man ska lagra veden minst ett år innan man kan säga att den är torr och går att elda med. Om du till exempel har en sommarstuga som du inte vistas i hela tiden så kanske du vill elda upp så att det blir varmt. Men då är murstocken från början kall och då kan skillnaden mellan varmt och kallt gå alldeles för fort. Börja med att elda försiktigt – eldar du i två timmar så ska du låta skorstenen vila i två timmar, annars finns det risk för sprickbildning. Sprickor kan leda till brand som går ut i konstruktionen.

Hur vet man om det brinner i ens skorsten?

– Det kan tränga in rök som går bakåt in i bostaden. Det kan också börja låta från murstocken, då låter det nästan som att det mullrar. Om man då går ut och tittar kan man se att det brinner uppe i skorstenen. Det kan vara en rejäl flamma eller bara lite grann.

Och om det händer, vad gör man då?

– Då kontaktar man räddningstjänst på 112 så hjälper larmcentralen dig.

Så undviker du skorstensbränder

• Elda inte med för mycket ved samtidigt. Följ i första hand tillverkarens instruktioner för din eldstad. Ett bra riktmärke är max 2,5 kilo ved per timme och att lägga in två nya vedträn när det tidigare inlägget brunnit ner till en glödbädd. Effektivt för värmen och bra för din anläggning.

• Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Om du eldar fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar. Utan vila kan värme ackumuleras i bjälklag och starta en brand.

• Pyrelda inte. Se till att ha god lufttillförsel, annars sker inte fullständig förbränning.

• Använd torr ved. Du skonar skorstenen från onödiga beläggningar, som kan leda till sämre förbränning och risk för skorstensbrand.

• Förvara aska i ett obrännbart kärl med lock på lämplig plats med brandsäkert underlag.

• Meddela din sotare om du vet att du tänker elda mer än vanligt. Överanvändning av en lokaleldstad kan bli livsfarlig. Sotning måste ske oftare om anläggningen används mer.

• Gå ut och titta på röken. Skorstenen ska bara ryka vid uppstart, sedan bör du bara se en vit kondensånga.

• Ha en fungerande brandvarnare, speciellt om du planerar att köra disk- och tvättmaskin nattetid för att spara el.

• Läs mer om säker eldning på din kommuns och räddningstjänsts webbplatser.

Källa: Kalmar kommun

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.