GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler hjärtstartare till landsbygden – kommunen öppnar upp ansökan som kan rädda liv

Fram till den 12 december kan föreningar, organisationer eller samfälligheter ute på landsbygden ansöka om hjärtstartare hos Kalmar kommun.
– I samband med att jag besökt orter, byar, föreningar har det uttryckts en stor önskan efter fler hjärtstartare, säger Jonas Svendsén, landsbygdsutvecklare på Kalmar kommun.
Kalmar • Publicerad 21 november 2022
Hjärtstartare.
Hjärtstartare.Foto: Linn Svensson

Projektet startade i slutet av förra veckan och pågår fram till den 12 december, för att öka tillgängligheten av hjärtstartare utanför Kalmars stadskärna.

– Hjärtsäkrare landsbygd är ett projekt där vi vill skapa bättre förutsättningar för våra kommuninvånare och besökare på landsbygden. Genom att erbjuda strategiska platser runt om i kommunen en hjärtstartare, skapar vi möjligheten till att snabbt kunna rädda liv vid plötsligt hjärtstopp, säger Jonas Svendsén, Landsbygdsutvecklare på Kalmar kommun i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att människor runt om i samhället ska känna sig trygga och detta gäller även de som bor eller besöker vår landsbygd. I samband med att jag besökt orter, byar, föreningar har det uttryckts en stor önskan efter fler hjärtstartare.

Föreningar, organisationer eller samfälligheter som vill ansöka om en hjärtstartare gör det på kommunens. Motkravet är att det finns just en förening, organisation eller just samfällighet som kan stå för ansökan och att det finns en kontaktperson.

Precis som alla hjärtstartare så måste startaren också registreras i det offentliga register som finns över länets hjärtstartare.

- Jag hoppas och tror att vi får in många ansökningar från hela kommunen och att hjärtstartarna snabbt kommer på plats. När hjärtstartarna väl är på plats kommer vi göra en utvärdering för att se hur vi kan arbeta vidare med konceptet, säger Svendsén.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.