Annons

Fler kalmariter än någonsin kuggar körkortsprovet

För fem år sedan klarade nästan hälften av förstagångsprovtagarna körkortsprovet. Nu har nivån sänkts kraftigt, något som skapar oro hos Trafikverket.
– Klart att det är ett allvarligt läge, säger Roger Pålsson, chef för förarprov i Kalmar.
Publicerad 29 december 2020
Foto: Mihajlo Maricic/Mostphotos

Allt färre smålänningar klarar teoriprovet för B-körkort. Bland länets största kommuner, Jönköping, Växjö och Kalmar, är det den sistnämnda där förändringen är som störst. På fem år har antalet elever som kuggar det första kunskapsprovet gått från 50,49 procent till 41,26 procent, rapporterar SVT Småland.

– I dag är det fler än tidigare som kommer totalt oförberedda till proven. Hade de bara pluggat tillräckligt så hade de haft större möjligheter för att klara det. Klart att det är ett allvarligt läge, menar Roger Pålsson, chef för förarprov på Trafikverket i Kalmar.

Annons

Köerna växer allt eftersom i takt med att fler kuggar proven. I en redan ansträngd period i en pandemi, blir väntetiderna också längre.

– I år har vi inte kunnat ta in lika många åt gången som ska göra proven. Vi vill varken ha trängsel i väntrummen eller i teorisalarna. Därför blir ju köerna också längre och på så vis blir det också viktigare att komma väl förberedd till provet, berättar Roger Pålsson.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons