Annons

Fler kuggar teoriprovet – körskolorna svarar: ”Privatisternas fel”

KalmarPosten har tidigare berättat om att allt färre kalmariter klarar teoriprovet för B-körkort. Enligt Trafikverket handlar det om rekordlåga resultat, då endast drygt 41 procent klarar provet på första gången.
Publicerad 6 januari 2021
Foto: Mostphotos

– I dag är det fler än tidigare som kommer totalt oförberedda till proven. Hade de bara pluggat tillräckligt så hade de haft större möjligheter för att klara det. Klart att det är ett allvarligt läge, säger Roger Pålsson, chef för förarprov på Trafikverket i Kalmar.

Kalmar Trafikskola menar att antalet kuggade prov är missvisande från Trafikverkets håll.

Annons

”Vår statistik för skolan ser mycket bra ut, den är väldigt långt ifrån den statistik som ni har fått ta del av.

De flesta i branschen sköter sig och det är nog privatisterna som är överrepresenterade. Oftast är statistiken från Trafikverket att man blandar både trafikskolor och privatpersoner och inte delar in i respektive grupp.”, skriver trafikskolan i ett mejl.

Trafikskolan Nova är inne på samma spår.

”Den totala siffran stämmer absolut med det du säger att fler antal personer blir underkända på teoriprovet, men procentuellt ser det likvärdigt ut.

Det jag menar är att delar man upp statistiken så den blir mer rättvis, så kan vi se att på privata sidan så är det endast runt ca 30% som klarar sig, medans de som är trafikskoleanmälda till prov istället ligger på ca 67% de senaste 7 åren, (2020, 72% än så länge).

Men vi måste också räkna med att det är fler och fler (i antal) som väljer att göra teoriprovet privat. Kollar vi tex 2014 så var det endast 2 522 st genomförda prov som skrevs privat dvs ca 46% av alla de prov som gjordes 2014. I år 2020, är siffrorna istället 6 646 st genomförda prov som privatister och i procent är det istället ca 74% av alla prov som skrevs utav de genomförda kunskapsproven. Jämförelsevis med 2860 trafikskoleprov året 2014 och 2311 trafikskoleprov 2020.

Så tendensen som jag ser istället är att fler och fler istället väljer att göra privata kunskapsprov istället för att följa professionen som finns i trafikskolorna.”

En annan faktor kan också vara att eleverna pluggar mindre. Det menar i alla fall en representant från Berglunds trafikskola.

”Det som gör att bara 41% klarar det är nog att väldigt många chansar istället för att känna sig helt redo. Även att fler har svårt att sitta ner och läsa ur en bok eller kombinera det med skolan som idag har väldigt höga krav.”, skriver representanten i ett mejl.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons