Annons

Fler lägger ut bostäder som ”kommande” – så säger mäklarna

I fjol var det rekordmånga bostäder som marknadsfördes som ”kommande försäljning” hos mäklare runt om i Sverige. Trenden är även tydlig i Kalmar län.
Publicerad 2 februari 2022

Enligt bostadssajten Booli har trenden med ”kommande försäljning” av bostäder ökat stadigt sedan 2015. Det betyder att bostaden som annonseras inte är till salu just nu, men den kommer att bli det i framtiden. Under 2021 nåddes nya toppnoteringar där antalet annonser om kommande försäljningar ökat till över 120 000 stycken. Under 2015 låg siffran på cirka 20 000.

När KalmarPosten frågar ett antal mäklare i länet har trenden varit tydlig även här. Fler och fler säljare uppskattar lägga ut sin bostad som kommande.

Anders Törnqvist, Ölandsmäklaren
Anders Törnqvist, ÖlandsmäklarenFoto: Ölandsmäklaren
Annons

– Man kan säga att det varit en ökande trend de senaste två åren. Många har lagt ut till ”kommande” för att känna av marknaden och samla på sig spekulanter under en längre tid. En del har även sålt direkt som kommande då någon lagt ett riktigt bra bud som säljaren inte kan motstå att tacka ja till. Om det blir likadant i år återstår att se. När det gäller fritidshus är det många som väljer att lägga ut direkt eftersom det är ett litet utbud, säger Anders Törnqvist på Ölandsmäklaren.

Philip Andersson, Svensk fastighetsförmedling.
Philip Andersson, Svensk fastighetsförmedling.Foto: Svensk Fastighetsförmedling

– Det är inte så förvånande. Att sälja bostäder som kommande har vi jobbat med under fem-tio år, men nu har det blivit ett mer myntat begrepp. Det har blivit mer mätbart nu när fler och fler bostäder publiceras som kommande på till exempel Hemnet. Det är inget nytt för mäklarna, utan mer för kunden som har börjat förstå det. Man vill tajma både bästa slutpris och tid för sin försäljning. Det kanske inte uppstår på en vecka, utan på en månad eller två, säger Philip Andersson på Svensk Fastighetsförmedling.

Pål Pettersson, Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Pål Pettersson, Erik Olsson Fastighetsförmedling.Foto: Erik Olsson

– Vi började jobba med det för 8 år sedan ungefär, det blir vanligare och vanligare. Vissa hus ligger inte som kommande i 3-4 veckor utan i flera år. Lagret byggs på och det hänger i lite längre. Man kan smygstarta och ta bilder när perioden på året är som bäst, och man slipper ha jättebråttom att flytta ut. Man kan göra det mer på sina villkor som säljare. Många gillar att man inte behöver sätta utgångspris. Det blir även mer pandemianpassat. Man kan invänta rätt spekulant och ha en privat visning för ett fåtal sällskap, istället för att öppna upp sitt hem för 30-40 sällskap på samma gång. Vi brukar slarvigt säga att cirka 30 procent av husen säljs innan de hamnar på Hemnet, säger Pål Pettersson, Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Anna Parsing, Hammarströms Fastighetsförmedling.
Anna Parsing, Hammarströms Fastighetsförmedling.Foto: Hammarströms Fastighetsförmedling

– Det blir allt mer vanligt att folk lägger ut sina bostäder som kommande av olika anledningar. Det kan vara att man vill kolla av intresset eller för att man väntar på sitt boende eller letar nytt boende. Det kan också vara så att man ska sälja om tre månader och vill kunna fånga upp spekulanter under tiden. Sedan är ju allt till salu till rätt pris och att man har bostaden ute av den anledningen. Vi jobbar med kommande och erbjuder det till säljare som önskar det. Det har blivit mer vanligt att diskussionen kommer upp och säljare som efterfrågar det. Exempelvis de som ska köpa nyproduktion och har tillträde längre fram och vill förbereda sin försäljning. Om man ska lägga ut en bostad som kommande tycker jag att det ska vara en riktig presentation med bilder exteriört och interiört. En fin och seriös presentation, säger Anna Parsing, Hammarströms Fastighetsförmedling.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons