Fler på samma yta – nya utmaningar när Kalmar växer
Användandet av vår befintliga infrastruktur förändras och måste anpassas till de nya förutsättningarna när befolkningen ökar.
– Lösningen är inte att bygga flera bilvägar. Dels för att utrymmet är begränsat både vad gäller nya vägar och fler parkeringsplatser. Dels för att det handlar om att skapa ett hållbart samhälle där alla ryms, även de som går, cyklar eller reser kollektivt. Om vi ska kunna uppmana människor att göra hållbara resval måste vi se till att de alternativen blir attraktiva, säger Robert Dahlström, chef för Mobilitetsenheten på Kalmar kommun i ett pressmeddelande.
Många av Kalmar kommuns satsningar inom mobilitet som görs i år har kopplingar till projektet Säkra skolvägar. Bland annat breddas flera gång- och cykelvägar, som vid hållplatsen Gamla Chokladfabriken, vid Djurängsvägen och längs Lasarettsvägen. En av de större satsningarna för att skapa säkra vägar till skolan görs vid Gröndalsvägen där hela vägen flyttas för att kunna bredda gång- och cykelbanan till Tallhagsskolan.
På andra ställen är det istället kortare bitar av en väg som behöver justeras för att skapa en mer trafiksäker situation, som exempelvis vid gång- och cykelbanan vid Norra vägen och Borgmästargatan. Där byggs en ramp för att skapa en kontrollerad cykelutfart, och de genvägar med skymd sikt som upplevs som osäkra tas bort.
Vissa av satsningarna görs också i samverkan med Kalmar Länstrafik. Bland annat har busslinjen mellan Smedby och Kalmar fått en alternativ dragning, vilket gett ett positivt utfall. Nu ska man anpassa körbanan och att anlägga en separerad gång- och cykelbana utmed Krooks väg och Ebbetorpsvägen. Andra stora investeringar som ska påbörjas under 2022 är införandet av en bygdeväg i Drag och installationen av så kallade pollare i centrala Kalmar, för att säkra staden från terrorattacker.
– Många av projekten är inte avslutade, bara för att stora satsningar gjorts. Ett exempel är Säkra skolvägar, som är ett pågående projekt där vi på flera sätt samarbetar med skolorna för att identifiera osäkra skolmiljöer. Alla planerade investeringar, stora som små, har samma syfte. Att se till att vi tillsammans kan skapa en hållbart växande region där alla ryms, säger Robert Dahlström i pressmeddelandet.