GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler smittas: ”I första hand handlar det om personer som inte är vaccinerade”

– Vi har under de senaste veckorna sett en ökning av antalet covidfall i länet. Ofta är fallen kopplade till resor inom eller utanför landet och till sociala aktiviteter. I första hand handlar det om personer som inte är vaccinerade, men vi ser också en del fall av lindriga infektioner hos personer som är delvis eller fullt vaccinerade, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin
Publicerad 19 augusti 2021
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Det är deltavarianten av covid-19 som nu är helt dominerande i länet. Undervisning i skolorna är huvudprincipen för både grundskola och gymnasium i Sverige när höstterminen startar. Den kommande veckan kommer länsstyrelsen att samordna ett möte med smittskyddet och huvudmän för länets skolor, där man kommer diskutera hur verksamheten kan anpassas för att minska trängsel och smittspridning. Även Linnéuniversitet välkomnar tillbaka alla studenter.

– Nu när vi börjar samlas igen efter sommaren, antingen på jobbet i skolorna eller på fritiden ökar också risken för smittspridning.

– 19 procent av befolkningen i Kalmar län, det vill säga 38 000 personer är ännu inte vaccinerade, men som skulle kunna gå och vaccinera sig. Det ser vi framförallt i de yngre åldersgrupperna 18-29 år. Jag vädjar nu till alla att inte bara ta en dos utan båda doserna så snart som möjligt.

Även Lisa Labbé Sandelins ersättare Staffan Sylvan betonar att vaccination är det viktigaste verktyget för att få kontroll på smittspridningen av covid-19.

– Ska vi kunna få någon så när god återgång till ett normalt liv utan restriktioner måste vi utnyttja möjligheten som vacciner ger. Det är helt fantastisk att vi på så kort tid har fått fram effektiva vacciner. I de yngre åldersgrupperna fortsätter smittspridningen och den kan vi häva genom att vaccinera. Nya beräkningar, som har kommit från bland att forskare i Umeå, visar att deltavarianten har ett så kallat R0 värde som är långt över alfavariantens. Den här infektionen är smittsammare än sars och mers och ligger i nivå med vattkoppor och upp mot mässling. Det betyder att det är betydligt svårare att få kontroll på den om vi inte har en god vaccinationsanslutning även i de yngre åldrarna, säger Staffan Sylvan, tillfällig smittskyddsläkare Region Kalmar län.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.