Fler unga snusar vitt: Tobaksfria nikotinprodukter ökar i länet

Både rökning och användandet av det bruna sedvanliga snuset minskar bland högstadieelever i Kalmar län.
Istället ökar användningen av de nya så kallade tobaksfria nikotinprodukterna, visar en enkät av Tobaksfri Duo.
Publicerad 6 oktober 2022
Enkäten visar också att det finns fler tobaksfria pojkar i länet än flickor, vilket skiljer sig från hur det har sett ut de senaste åren.
Enkäten visar också att det finns fler tobaksfria pojkar i länet än flickor, vilket skiljer sig från hur det har sett ut de senaste åren.Foto: Mostphotos

Sedan förra året är det fyra procent fler högstadieelever som snusat eller rökt det senaste läsåret jämfört med förra, samtidigt ökar de nya så kallade tobaksfria nikotinprodukterna. I vanlig folkmun – vitt snus.

Användningen av det vita snuset bland länets högstadieelever har ökat med 36 procent det senaste läsåret. Motsvarande siffra för e-cigaretter är 41 procents ökning.

– E-cigaretter och det vita så kallade tobaksfria snuset marknadsförs som "tobaksfria" och smakar till exempel bubbelgum och cola vilket ger intrycket att de är ofarliga. Men att kalla dem tobaksfria känns helt fel eftersom nikotinet kommer från tobaksplantan, säger Johanna Reuterving Smajic, tobakssamordnare på folktandvårdens folkhälsoklinik i ett pressmeddelande.

– Man har bara rensat bort de bruna bladresterna och ersatt dem med ljusa växtfibrer. Detta gör att produkterna får kallas för "tobaksfria" och undgå tobakslagen.

Sen den första augusti har en 18-årsgräns vid köp av tobaksfria nikotinprodukter införts, där vitt snus tillhör. Likaså restriktioner för hur förpackningar och marknadsföring får se ut för att göra produkterna mindre tilltalande för unga. Sedan den 1 juli 2017 har det även funnits en 18-årsgräns för att köpa e-cigaretter.

– Flera av dessa produkter består istället av mycket högre mängder nikotin än både cigaretter och det bruna konventionella snuset, vilket gör att man lättare fastnar i ett livslångt nikotinberoende, säger Johanna Reuterving Smajic.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.