Flera års fängelse för skott med gevär på allmän plats och narkotikabrott

En man i 30-årsåldern från Mörbylånga döms till fängelse vid Kalmar tingsrätt för ett flertal brott – bland annat grovt vapenbrott.
Öland • Publicerad 3 oktober 2022 • Uppdaterad 4 oktober 2022
Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Det var i juni i år som polis befann sig i Mörbylånga för att genomföra en husrannsakan i ett ärende gällande drograttfylleri. I bostaden hittades narkotika av olika slag – läkemedel, dopingpreparat och kokain. Dessutom påträffades ett skjutvapen i ett vägghängande skoställ.

Vapnet är ett gevär i kaliber .22 Long Rifle, som modifierats genom att kapa kolven och pipan. Han ska även ha innehaft ammunition i form av patroner i kaliber .22 och kaliber 9mm samt hagelpatroner.

Mannen menade att att han haft dörren till sin bostad låst och att någon måste ha placerat vapnet och ammunitionen hemma hos honom.

Några dagar innan hade polis skickats till hamnen i Mörbylånga då någon skjutit med ett kulvapen på en arbetsbod och en toalett. Det misstänks nu ha varit mannen som skjutit på platsen.

Vem gärningsmannen var gick att hitta i den nu dömde mannens telefon. På en film i telefonen syns hur han hanterat ett vapen som ser ut att vara identiskt med det som hittades i hans bostad. På filmen avfyrar han vapnet mot en arbetsbod och utomhustoalett. Mannens DNA hittades på vapnet.

Stillbild från filmen i mannens telefon.
Stillbild från filmen i mannens telefon.Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Mannen åtalades för grovt vapenbrott, skadegörelse, ringa narkotikabrott vid två tillfällen, rattfylleri och dopningsbrott, som har skett under år 2022. Han åtalades även för narkotikasmuggling och narkotikabrott som skedde under år 2020.

Det var i september 2020 som ett postpaket från Tyskland anlände till Mörbylånga och som var adresserat till mannen. Det visade sig innehålla 302 gram amfetamin. Polis gjorde då en husrannsakan hos mannen. I bostaden hittades narkotika, en våg och kontanter. Även då fanns bevismaterial i mannens mobiltelefon i form av meddelade och filmer.

Mannen döms på alla punkterna.

”De brott som mannen döms för är av sådan art och har ett så högt straffvärde att annan påföljd än fängelse inte kan komma ifråga”, skriver tingsrätten.

Mannen döms till tre års fängelse.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.