Annons

Flera bedrägeriförsök i Kalmar: ”Bedragaren blev sur och la på”

Under torsdagen polisanmäldes flera fall av försök till bedrägeri i Kalmar kommun.
Kalmar • Publicerad 30 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

En man i 65-årsåldern anmäler att han vid tre tillfällen i december, senast under torsdagen, ska ha blivit kontaktad av bedragare på sms som utgett sig för att jobba åt både Bank-ID, Swish och Kronofogden.

Men bedragaren gjorde ett snedsteg som fick mannen att ana ugglor i mossen – mannen uppmärksammade nämligen stavfel i meddelandena.

Annons

– Den här mannen tror alldeles rätt i det och blev inte utsatt för bedrägeri. Vi får många anmälningar om just sms, säger polisens presstalesperson Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Då kan det vara nyttigt att hålla utkik efter just stavfel för att avslöja en bedragare?

– Ja absolut.

En annan bedragare försökte också att länsa en kvinna i 60-årsålderns konto, men lyckades inte. Bedragaren hann nämligen bli sur på kvinnan innan några kontouppgifter hann lämnas ut.

– En man ringde upp kvinnan och ville sälja skydd mot just ID-kapning. När kvinnan frågade om papper att läsa igenom från bedragaren innan hon lämnade över några kontouppgifter blev bedragaren sur och slängde på luren, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Även ett tredje försök till bedrägeri polisanmäldes då en annan kvinna i 60-årsåldern ska ha fått flera sms från ”tullen”. I smsen stod det att kvinnan hade paket att hämta ut och att hon skulle betala för att hämta ut paketen.

– Oturligt nog så väntade kvinnan på leverans från posten och verifierade sig på två av meddelandena. Men hon anade att något inte stod rätt till och ringde sedan sin bank som kunde avbryta köpet och spärra sitt kort.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons