Annons

Flera busskurer utsatta för skadegörelse senaste veckan: ”Ovanligt mycket”

Under helgen och veckan har fem busskurer i Färjestaden och Mörbylånga blivit utsatta för skadegörelse.
– Vi tror någon varit på turné och skjutit sönder busskurerna. Skadorna ser ut som att man skjutit små hål med luftvapen, säger Stefan Karlsson, trafikplaneringschef.
Publicerad 16 september 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Av de fem busskurer som utsatts för skadegörelse den senaste veckan är det sju glasrutor som behöver ersättas till ett värde av cirka 30 000 kronor.

Hittills i år uppgår kostnaden för skadegörelse på Kalmar länstrafiks busskurer till cirka 360 000 kronor. För år 2021 var summan 550 000 kronor.

Annons

– Det är det pengar som hade kunnat användas till något annat naturligtvis. Det är synd för det drabbar resenärer som får stå ute i regn och blåst då det tar ett tag att reparera. Förut har vi kunnat ersätta rutorna snabbt men det här kommer ta ett tag då det är så många, säger Stefan Karlsson, trafikplaneringschef vid Kalmar länstrafik.

Den här senaste händelsen skedde på Öland, sker det i andra kommuner också?

– Just nu var det på Öland, men annars är det vanligast i Kalmar skulle jag säga. Men det flyttas runt lite grann och är populärt periodvis på andra ställen. De inspireras väl av varandra. Den här gången var det ovanligt mycket. Vi tror någon varit på turné och skjutit sönder busskurerna. Skadorna ser ut som att man skjutit små hål med luftvapen.

Finns det något man kan göra för att undvika att det händer? Sätta upp övervakningskameror eller byta ut glaset mot annat material?

– Jag tycker ju det är ljust och trevligt med glas men det är klart det finns den gamla modellen med gallerplåt som är mer oförstörbart. Då är det bara klottret som är kvar. Kameror är en kostnadsfråga och det krävs även tillstånd. Men vi får ju överväga något sådant när det inte upphör.

All skadegörelse polisanmäls och den som ser en pågående skadegörelse eller vet vem eller vilka som är ansvariga uppmanas kontakta polisen.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons