Flera nya kayakomater till Kalmar och Öland: ”Fantastisk respons”

Flera obemannade kajak och SUP-automater, så kallade kayakomater, dyker upp i Kalmar och på Öland.
Publicerad 15 oktober 2021
Pressfoto
Pressfoto

Intresset för paddling har fullkomligt exploderat i Sverige de senaste åren. På två år har antalet paddlare fördubblats och nu räcker inte antalet kajaker som finns till uthyrning längre. Därför placeras ytterligare 100 så kallade kayakomater ut runt om i landet till 2022 och flera hamnar i Kalmar, på Öland och i Västervik.

Konceptet med en kayakomat är att det är en obemannad uthyrningsstation där man bokar en kajak eller SUP via nätet och låser upp kayakomaten med en kod som man får. Alla tillbehör som behövs ingår i hyran och finns på plats. Efter paddlingsturen ställer man tillbaka utrustningen i kayakomaten.

– Vi har aldrig sett något liknande under de 25 åren vi varit i branschen. Vi har fått en fantastisk respons och det har visat sig att fler hyr från de obemannade stationerna än de bemannade. En av anledning är att man kan plocka ut sin kajak och lämna igen den vilka tider som helst på dygnet, säger Richard Öhman grundare av Point 65 Sweden och Kayakomat i ett pressmeddelande.

Kayakomat by Point 65 Sweden lanserades under våren 2021 och mer än ett dussin Kayakomater har varit i drift under sommaren runt om i Sverige. Ett 40-tal nya orter är klara och samtal med intresserade privatpersoner, båtklubbar, campingplatser, kommuner och andra näringsidkare pågår kring fler etableringar och lämpliga platser.

– Paddling har verkligen blivit det stora folknöjet. Både pandemin, lust att röra på sig och en ökande miljömedvetenhet bidrar till det ökande intresset. Vi tror att många kommer att uppskatta tillgången till fler Kayakomater, säger Richard Öhman i pressmeddelandet.

Pressfoto
PressfotoFoto: Malte Danielsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.