Flera nya telefonbedrägerier - få lät sig luras

Det senaste dygnet har ytterligare sju äldre personer i Kalmar anmält att de utsatts för telefonbedrägeri.
Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 11 september 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

I onsdags rapporterade KalmarPosten att fyra Kalmarbor i åldern 70 till 80 år hade fått telefonsamtal från bedragare som försökte förmå dem att logga in med sitt bankd-id, för att på så vis kunna tömma deras bankkonton. Ingen av de fyra gick på bluffen.

Nu har ytterligare sju anmälningar gjorts till polisen. Bluffsamtalen har gjorts i början av veckan, måndag till onsdag, till män och kvinnor mellan 70 och år. Men även av dessa har majoriteten inte låtit sig luras.

Två kvinnor i 80-årsåldern uppger dock att de hade loggat in. På fredagen är det fortfarande oklart om det har lett till att pengar försvunnit från deras konton.

– Jag tycker man kan ifrågasätta de väldigt öppna persondataregister vi har här i Sverige. Det är där bedragare hämtar all info de använder för att lura folk, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.