Flera personer frihetsberövade för inblandning i Kalmarmord

Fem personer frihetsberövades i Oslo och Stockholm under helgen misstänkta för inblandning i de dödsskjutningar som drabbade Kalmar förra året. En av dem är misstänkt för mordet på Kattrumpan 2022.
Kalmar • Publicerad 15 mars 2023
Foto: Linus Gunnarsson

Under helgen den 12 och 13 mars kunde fyra män och en kvinna frihetsberövas för inblandning i en rad olika brott kopplat till skjutvåldet i Kalmar efter en omfattande polisiär insats i Norge samt Stockholm. En av dem misstänks för mordet på Kattrumpan i februari 2022.

– Efter helgens polisiära insatser i Oslo samt Stockholm sitter sammanlagt 13 misstänkta personer anhållna eller häktade för inblandning i den våldsvåg som under 2022 drabbade Kalmar, säger kammaråklagare Johan Henningsson, i ett pressmeddelande.

– Morden har kopplingar till en pågående konflikt mellan kriminella grupperingar, säger Johan Henningsson som leder ett antal av förundersökningarna, i samma pressmeddelande.

Männen och kvinnan, som är i 20 till 25-årsåldern, misstänks för delaktighet i mord, anstiftan till försök till mord, förberedelse till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott samt anstiftan till grovt vapenbrott.

De aktuella brotten har inträffat under januari, augusti och december förra året samt januari i år.

Kammaråklagare Johan Henningsson kommer under veckan ta ställning till häktningsframställningar mot de misstänkta. Två av de misstänkta sitter frihetsberövade i Norge och utlämningsförfarande till Sverige har inletts.

– Det är ett mycket omfattande utredningsarbete från polisen som ligger till grund att så många har kunnat frihetsberövas i de pågående mordutredningarna samt övriga utredningar med följdbrott, berättar Johan Henningsson.

– Polisen har genom utredningsarbetet och andra åtgärder kunnat förhindra ett antal grova våldsbrott i Kalmar och på andra platser i Sverige, förklarar Henningsson.

KalmarPosten söker kammaråklagare Johan Henningsson.

”Morden har kopplingar till en pågående konflikt mellan kriminella grupperingar.”
Kammaråklagare Johan Henningsson
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.